Вашингтон продужио санкције Пјонгјангу

Срна
Вашингтон продужио санкције Пјонгјангу

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден продужио је санкције Сјеверној Кореји и ванредну ситуацију због наводне пријетње од нуклеарног оружја Пјонгјанга.

Бијела кућа обавијестила је јуче америчке посланике о одлуци Бајдена, наводећи да ће предсједник продужити санкције и ванредну ситуацију уведене за вријеме мандата бившег предсједника Џорџа Буша млађег 2008. године.

"Постојање и ризик од ширења материјала употребљивог за производњу оружја на Корејском полуострву и даље представља неуобичајену пријетњу државној безбједности, спољној политици и економији САД", навео је Бајден у саопштењу, позивајући се на оно што је назвао "провокативним, дестабилишућим и репресивним поступцима Пјонгјанга".

Извршна одредба садржи низ ограничења за Сјеверну Кореју, укључујући забрану путовања, замрзавање средстава, ембарго на трговину и забрану пословања америчких компанија у тој земљи, пренијела је "Раша тудеј".

Бајден је у више наврата позивао Сјеверну Кореју да одустане од нуклеарног оружја, понављајући став неколико претходних администрација САД. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана