Вашингтон пост: САД укинуле забрану украјинској бригади Азов да користи америчко оружје

Танјуг
Foto: AFP

ВАШИНГТОН - Администрација САД укинула је забрану украјинској бригади Азов да користи америчко оружје, преноси Вашингтон пост позивајући се на Стејт департмент.

Лист наводи да је портпарол Стејт департмента одбио да каже када је забрана укинута и да ли је америчко оружје већ стигло до бригаде Азов. 

Ни команданти те бригаде ни украјинска влада нису одговорили на захтјеве за коментар, додаје Вашингтон пост.

Бригади Азов, која је позната по борбама са руским снагама у челичани Азовстаљ у Маријупољу, прије око десет година забрањено је да користи америчко оружје јер су амерички званичници утврдили да су неки од оснивача Азова заступали расистичке, ксенофобичне и ултранационалистичке ставове, а званичници УН за људска права оптужили су Азов за кршење хуманитарних права.

Сада ће бригада, која је некада била добровољачка милиција, а 2015. године је примљена у Украјинску националну гарду, имати приступ америчкој војној помоћи као и свака друга јединица, наводи Вашингтон пост. 

Додаје се да је Азов прошао провјеру коју је спровео Стејт департмент на основу "закона Леахи", који забрањује да америчка војна помоћ иде страним јединицама ако је утврђено да су починиле велика кршења људских права. 

Стејт департмент није нашао "никакве доказе" о таквим кршењима, наводи се у саопштењу.

Вашингтон пост додаје да је ова информација објављена у тренутку када се Украјина суочава са офанзивом руске војске у источном дијелу земље и појачаним руским нападима на енергетску инфраструктуру.

Врховни суд Русије прогласио је Азов терористичком организацијом и забранио његово дјеловање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана