Вашингтон пост: Повјерљиве документе објавио радник војне базе

Срна
Вашингтон пост: Повјерљиве документе објавио радник војне базе

МОСКВА - Мушкарац за којег се сматра да је умијешан у цурење повјерљивог материјала Пентагона изјавио је да је до докумената дошао у војној бази у којој је наводно био запослен, јавио је амерички лист "Вашингтон пост", позивајући се на чланове групе за ћаскање на интернет страници на којој су се документи први пут појавили.

Материјал, чију вјеродостојност нису потврдиле америчке власти, први пут се појавио у ћаскању на друштвеној платформи "Дискорд". У групи је било око 20 људи, углавном мушкараца, који нису обраћали превише пажње када је корисник под корисничким именом ОГ послао поруку са "чудним" акронимима и жаргоном.

У извјештају се истиче да се чини да су поруке готово "дословни транскрипти" повјерљивих обавјештајних докумената које је ОГ "донио кући" са радног мјеста у неименованој војној бази, те да цурење није случајно.

"Он је паметна особа и, наравно, знао је шта ради када је објавио ове документе.

То није било каква врста случајног цурења", наводи лист цитирајући једног од корисника "Дискорда" који је био члан групног ћаскања. Медији су прошле седмице објавили да је "гомила" нових повјерљивих докумената, која је објављена на интернету, открила да су САД шпијунирале не само противнике, већ и савезнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана