Вашингтон Пост: Израел употријебио муницију с бијелим фосфором коју су испоручиле САД

ГС
Foto: Ал Џазира

ВАШИНГТОН - Израел је употријебио муницију с бијелим фосфором коју су испоручиле САД у октобарском нападу на југу Либана у којем је рањено најмање девет цивила и спаљено најмање четири куће, према анализи фрагмената граната пронађених у селу Деира које су прегледали новинари Вашингтон Поста.

Како преноси Н1, новинар Вашингтон Поста пронашао је остатке три комада артиљеријске муниције калибра 155 мм који су испаљени на мало село које се налази у близини границе с Израелом.

Шифре серије производње пронађене на гранатама одговарају номенклатури коју америчка војска користи за категоризацију муниције домаће производње, што показује да је направљена у складиштима муниције у Луизијани и Арканзасу 1989. и 1992. године, наводи се у извјештају.

Свијетлозелена боја и друге ознаке – попут „ЊП”, како је одштампано на једном комаду муниције – у складу су с муницијом с бијелим фосфором, према стручњацима за оружје које цитира Вашингтон Пост.

У октобру, убрзо након напада -а рекла је да провјерени снимци снимљени у Либану и Гази показују вишеструку употребу артиљеријски испаљеног бијелог фосфора изнад луке у граду Гази и двије руралне локације дуж границе између Израела и Либана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана