Вашингтон пост: Иран би могао да преиспита своју одлуку о нападу на Израел

Tanjug
Foto: Telegram

Иран би могао да преиспита своју одлуку о нападу на Израел због "снажног дипломатског притиска Сједињених Америчких Држава", објавио је данас Вашингтон пост позивајући се на неименоване изворе.

Званичници Беле куће вјерују да би интензивни дипломатски напори да се ублажи иранска одмазда за убиство политичког лидера групе Хамас Исмаила Ханијеа у Техерану прошле седмице могли да имају ефекта, навео је лист, напомињући да је администрација америчког предсједника Џоа Бајдена бијесна због тајминга атентата.

САД, заједно са својим савезницима на Западу и Блиском истоку, наговарају Иран и Израел да смање тензије и спријече да сукоб прерасте у свеопшти рат.

Иако је ризик од иранског напада и даље висок, званичници Беле куће рекли су за Вашингтон пост да ће амерички напори "можда уродити плодом" и да постоји могућност да Иран размисли о својој одлуци.

Према званичницима, који су говорили под условом анонимности, Техеран је приватно закључио да Ханије није убијен од прецизног пројектила, већ од бомбе која је претходно прокријумчарена у собу у којој је боравио и да је детонирана на даљину, наводи се у извјештајима.

То би могло да наведе Техеран да размисли о својој одлуци о нападу, сматрају званичници и додају да је сам Иран у прошлости изводио сличне нападе у страним земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана