Вашингтон евакуише Американце са Хаитија

Танјуг
Вашингтон евакуише Американце са Хаитија

ВАШИНГТОН- САД су у процесу организовања хеликоптерских летова ради евакуације Американаца са Хаитија због пораста насиља у тој земљи, саопштио је Стејт департмент.

Замјеник портпарола Стејт департмента Ведант Пател рекао је да се очекује да ће хеликоптери више пута путовати од Порт-о-Пренса до Санто Доминга у Доминиканској Републици.

Он је додао да су летове одобриле власти тих земаља. Пател је рекао да је близу 1.600 Американаца ступило у контакт са Амбасадом САД на Хаитију, али да не желе сви да се евакуишу, него се распитују о општој безбједности.

Најмање десет људи убијено је у понедјељак у богатом предграђу главног града Хаитија, а стигли су и извјештаји о пљачкама и крађи електричне опреме, због чега је нестало струје.

Безакоње се проширило на богате квартове, а банде имају све већу контролу над градом. Наоружане банде, које су повећале свој утицај посљедњих година, искористиле су одсуство премијера Аријела Анрија раније овог мјесеца да ескалирају насиље и покрену нападе на инфраструктуру, укључујући полицијске станице и владине канцеларије.

Анри, који је и даље на функцији иако у земљи нису одржани избори, изложен је међународном притиску и налази се у Порторику. Он је прије седам дана најавио да ће поднијети оставку уочи именовања управног савјета и његове привремене замјене.

Прелазни савјет тек треба да буде именован, а у преговорима постоје неслагања међу групама које су номиновале своје представнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана