Вашингтон ће предати Кијеву системе Патриот

ГС
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе донијеле су одлуку да обезбједе Украјини нови пакет војне помоћи, вриједан 1,85 милијарди долара, наводи се у саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

"Данашња помоћ први пут укључује систем ПВО 'патриот' ", саопштио је Блинкен.

Пакет помоћи обухвата једну батерију противваздушних ракетних система “Патриот”, ракете “харм”, муницију за вишјецевне бацаче ракета “хајмарс” и друго наоружање, саопштио је Пентагон.

Пакет помоћи обухвата, између осталог, 45.000 комада муниције калибра 152 милиметра, 20.000 комада муниције калибра 122 милиметра, 50.000 ракета за вишецевне бацаче ракета “град” и 100.000 граната калибра 125 милиметара за тенкове, наводи се у документу.

Поред тога, Вашингтон ће испоручити Кијеву 500 комада високо прецизне артиљеријске муниције калибра 155 милиметара, 37 оклопних возила “кугуар”, мине, неколико хиљада бацача граната и малокалибарског оружја, оптику и уређаје за ноћно осматрање, панцире, средства за сателитску комуникацију и другу опрему.

Како је прецизирано у документу, једна милијарда долара помоћи Украјини биће издвојена преко Стејт департмента, а 850 милиона долара преко Пентагона.

Према ријечима државног секретара, нови пакет укључује побољшане могућности противваздушне одбране, као и критичну важну опрему коју Оружане снаге користе на првим линијама фронта.

„Тако ће укупан износ војне помоћи од доласка садашње администрације на власт износити невјероватних 21,9 милијарди долара”, рекао је Блинкен.

Џозеф Бајден је у сриједу потписао меморандум о додјели још једног пакета војне помоћи Украјини.

Најава нове транше помоћи Кијеву поклопила се са посјетом Владимира Зеленског, који је допутовао у Вашингтон 21. децембра како би се састао са предсједником САД и обратио се у оба дома Конгреса, преноси Спутњик.

Званични Кремљ не очекује да ће се догодити икакве позитивне промјене након најављене посјете украјинског предсједника Вашингтону, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков и упозорио да се америчке испоруке оружја Украјини настављају и повећавају.

Према његовим ријечима то ће само допринети додатној ескалацији конфликта што “није у интересу будућности Украјине”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана