Варшава изручује Украјинце који су илегално ушли у земљу

Срна
Варшава изручује Украјинце који су илегално ушли у земљу

ВАРШАВА- Пољске власти почеле су да изручују Украјини мушкарце који су у одговарајућој старосној доби за регрутацију, а који су илегално напустили земљу након 24. фебруара прошле године, јавио је пољски дневни лист "Жечпосполита".

У извјештају се наводи да је Пољска, на основу споразума са Украјином, већ изручила Кијеву украјинске држављане који су умијешани у кријумчарење миграната у друге европске земље.

Према подацима Граничне страже Пољске, око 2,87 милиона Украјинаца старости између 18 и 60 година ушло је у Пољску након 24. фебруара прошле године. У Украјину се у посљедњих 18 мјесеци вратило 2,8 милиона Украјинаца.

"Жечпосполита" истиче да постоји могућност да око 80.000 Украјинаца није регистровано након преласка пољско-украјинске границе.

"Ово је велики број за Украјину, јер ти људи могу да буду мобилисани и ојачају редове војске, а тиме и нашу одбрану и безбједност", изјавио је Фјодор Вениславски, представник украјинског предсједника у Врховној ради и члан парламентарног одбора за државну безбједност.

Украјинско Тужилаштво може да искористи међународне налоге за хапшење украјинских држављана у иностранству, пошто су многи од њих прешли границу након што су потплатили граничаре или су то учинили преко посредника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана