Варшава ће прије бранити своје, а не интересе Украјине

Срна
Foto: Танјуг

ВАРШАВА - Пољска ће једнострано ставити ембарго на украјинско жито ако се у септембру укину привремена ограничења на увоз, која подржава ЕУ, саопштио је министар пољопривреде Пољске Роберт Телус.

Током данашњег брифинга за новинаре Телус је рекао да ће Пољска прије бранити своје, а не интересе Украјине.

“Желим да нагласим да након 15. септембра украјинско жито неће долазити у Пољску”, рекао је он, објављено је на сајту вијести из пољопривреде Пољске /фармер.пл./.

Министар је мислио на забрану увоза украјинске пшенице, кукуруза, репице и сунцокретовог уља у пет земаља чланица ЕУ, која истиче 15. септембра.

Брисел је у мају увео “привремена ограничења” како би заштитио пољопривреднике у Пољској, Мађарској, Словачкој, Румунији и Бугарској. Тржишта тих земаља била су преплављена јефтиним украјинским житом након што је ЕУ суспендовала царине у покушају да финансијски помогне Кијеву.

Ова одлука не забрањује транзит украјинских усјева у друге државе.

Ових пет земаља позвало је ЕУ у јулу да продужи забрану најмање до краја године. Постоји забринутост да би украјински производи поново могли да доспију на тржишта тих земаља након истека Црноморске иницијативе.

Телус је рекао да је увјерен да ће се “неке” друге земље погођене кризом житарица придружити Пољској у наметању једностраних ограничења.

Премијер Матеуш Моравјецки је прошлог мјесеца такође обећао да ће Пољска задржати забрану, са или без сагласности Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана