Вархељи: Прелазимо на акцију за проширење Уније

Srna
Foto: Arhiva

МУРСИЈА - ЕУ сада прелази на акцију за проширење блока, који је и даље бити заснован на заслугама, изјавио је данас комесар ЕУ за сусједску политику и проширење Оливер Вархељи.

Вархељи је рекао да ће за неколико седмица бити представљен "нови начин размишљања о проширењу и пакет који ће укључити 10 земаља кандидата или земаља са европском перспективом".

"У том извјештају, не само да желимо да идемо напријед, већ желимо да обезбиједимо средство за убрзану интеграцију. И то ће бити наш план раста за западни Балкан, који треба да се заснива на четири стуба", рекао је Вархељи.

Према његовим ријечима, ти стубови су подстицање и јачање друштвено-економских реформи, могућност интеграције тих земаља у јединствено тржиште, јачање владавине права и демократије кроз реформе и стварање алата за превазилажење економског и социјалног јаза "много прије приступања".

"Сада прелазимо на акцију стварањем могућности за проширење за земље кандидате, али и покретањем наше унутрашње дебате о томе како постићи проширење Уније", изјавио је Вархељи, објављено је сајту европског блока.

Према његовим ријечима, проширење спада међу приоритете за лидере ЕУ, оцијенивши да садашња промјена геополитике показује "да ће дугорочни мир, стабилност и безбједност ЕУ у великој мјери зависити од успјеха проширења и добродошлице новим чланицама из непосредног сусједства".

Вархељи је нагласио да ће процес проширења и даље бити заснован на заслугама, што значи да земље кандидати "морају да испуне све критеријуме да би постале члан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана