Вархељи: Кандидатски статус био окидач за позитивне помаке

Срна
Вархељи: Кандидатски статус био окидач за позитивне помаке

САРАЈЕВО - Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је данас у Сарајеву да је кандидатски статус за чланство био окидач за неке позитивне помаке у БиХ, као и показатељ да земља заслужује да буде дио ЕУ.

Након политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ, којем су присуствовали предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто и премијер Републике Српске Радован Вишковић, европски комесар је рекао да је кандидатски статус БиХ био окидач за све што се ради данас и за оно што ће бити рађено.

Он је рекао да је данас имао прилику да чује веома јасно изражену спремност БиХ да се ради на свим дугогодишњим и дугоишчекиваним питањима и проблемима, те да је потврда тога и протекла сједница Савјета министара, на којој су ријешена многа питања која су дуго била у застоју, а потпадају под област владавине права и многе друге битне области.

"Тај статус представља израз надања ЕУ и показатељ је да ова земља заслужује да буде дио Уније, а ми са своје стране очекујемо да БиХ једног дана буде наша чланица. Ви са своје стране свједочите снажном ангажману и надам се да ће он довести до неких конкретних резултата", истакао је Вархељи на конференцији за новинаре.

Он је додао да су његова потајна ишчекивања да ће свједочити још неким бољим резултатима БиХ, него што је то био случај до сада.

"О свему што сам данас чуо чини се да се то и показало у досадашњем раду нових сазива власти на свим нивоима БиХ. У рекордном року је формирана власт на нивоу БиХ, усвојен буџет и формирана је Влада Федерације БиХ послије пет година", указао је Вархељи.

Вархељи је рекао да су све то додатне потврде да је кандидатски статус био снажан фактор који је одиграо снажну улогу у свим дешавањима.

"Управо због тога сам увјерен да наш данашњи сусрет представља истинску прекретницу у конкретној реализацији свих иницијатива. Неке од њих су 14 кључних приоритета и реализација осам плус једне препоруке, које нису ништа друго него кључне реформе потребне за напредак БиХ ка ЕУ", рекао је Вархељи.

Он каже да је захвалан Борјани Кришто јер сматрам да је управо она направила разлику у свему овоме будући да се већ остварују потребни резултати.

"У овом формату смо показали да радимо са свима који имају своје задатке и имају надлежности и одговорности у БиХ и то је и одраз овог политичког форума на високом нивоу", нагласио је Вархељи.

Он је рекао да је поносан што је имао прилику да свједочи јасној вољи да се ради на истинској реализацији, изразивши наду да ће након овог састанка постојати бржа динамика за реализацију јасно утврђених задатака.

"Охрабрен сам и закључцима који су усаглашавани данас и опредјељењем које је исказано, да БиХ дјелује, не само кроз својство кандидата, већ и нашег савезника", закључио је Вархељи.

На данашњем форуму учествовали су чланови колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ и представници клубова оба дома, те високи функционери Републике Српске, Федерације БиХ и десет федералних кантона, као и представници Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана