Вархељи: Економска интеграција приближава регион јединственом европском тржишту

Срна
Вархељи: Економска интеграција приближава регион јединственом европском тржишту

БУДВА - Комесар ЕУ за сусједство и питања проширења Оливер Вархељи рекао је да регионална економска интеграција на западном Балкану заснована на правилима ЕУ постепено приближава регион јединственом европском тржишту и прије самог приступања.

Вархељи се данас видео поруком обратио годишњем састанку Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ у Будви и објавио наставак подршке Европске комисије Савјету у наредне три године.

Он је честитао Савјету на години обиљеженој импресивним резултатима, те истакао опредијељеност организације регионалној интеграцији и помоћи у провођењу заједничког регионалног тржишта, саопштено је из РЦЦ.

Генерални секретар РЦЦ Мајлинда Брегу на отварању 15. годишњег састанка те организације у Будви рекла је да је протекла година једна је од најзначајнијих за западни Балкан и означава дуго очекивану прекретницу ка обавезама које су преузеле економије региона путем Заједничког регионалног тржишта.

"Ми смо у Савјету за регионалну сарадњу изузетно поносни на успјех који је регион постигао", додала је Брегу.

Из РЦЦ су подсјетили да су у новембру 2022. године на самиту у оквиру Берлинског процеса, званичници шест економија западног Балкана потписали три споразума о мобилности у склопу одговарајућих агенди Акционог плана за заједничко регионално тржиште и то о слободи кретања са личном картом, о признавању високошколских квалификација и о признавању стручних квалификација за докторе медицине, стоматологе и архитекте.

Мјесец дана касније, на самиту ЕУ и западног Балкана, одржаном у Тирани, телеком оператери из ЕУ и са западног Балкана су, у оквиру заједничког регионалног тржишта чије спровођење помажу РЦЦ и Европска комисија, потписали Декларацију о ромингу којом се омогућава смањивање цијена услуга роминга између ЕУ и региона од 1. октобра 2023. године.

Брегу је истакла да треба цијенити план који се састоји од четири дијела, чији је циљ приближавање региона јединственом тржишту ЕУ, а који је недавно најавила предсједник Европске комисије, и који "у потпуности одговара настојањима региона и РЦЦ да продубе регионалну економску интеграцију и све више се ускладе с јединственим тржиштем ЕУ путем политике жпоступног увођењаж која омогућава опипљивије користи од приступања и прије пуноправног чланства".

"Ово долази у право вријеме, јер сагледавамо достигнућа заједничког регионалног тржишта и постављамо темеље за још једну фазу ближе интеграције унутар западног Балкана и са јединственим тржиштем ЕУ. Сваког дана смо свједоци догађаја који нас стално подсјећају да се регионална сарадња не може узимати здраво за готово", навела је Брегу, која је предсједавала састанком.

Она је рекла да западни Балкан може бити поприште супротстављених политика и спорова, чак и фрустрација, али да "постоји огроман простор за заједничко дјеловање, мотивисано заједничким разумијевањем напретка – зближавања људи, робе, услуга и капитала, што говори о афирмативној перспективи повезаности са сврхом, а не случајно".

Џенк Сејфула, директор за ЕУ и регионалне иницијативе из Скопља и представник предстојећег предсједавајућег Процесом сарадње у Југоисточној Европи /СЕЕЦП/ из Сјеверне Македоније, најавио је да ће та земља, које преузима предсједавање Процесом од Црне Горе, представити свој мото и приоритете на министарском састанку који се одржава сутра.

Делегација РЦЦ, коју предводи Брегу, учествоваће на сутрашњим скуповима Процеса сарадње у Југоисточној Европи, односно на састанку министара учесница овог процеса задужених за европске интеграције, као и на састанку министара спољних послова учесница СЕЕЦП-а, гдје се очекује усвајање годишњег извјештаја РЦЦ, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана