Ванредно стање због медвједа

Танјуг
Foto: Илустрација

БРАТИСЛАВА- У неколико округа на сјеверу Словачке проглашено је ванредно стање због појаве такозваних синантропских медвједа, медвједа који су се навикли да живе у близини људи.

Ванредно стање се односи на округе Липтовски Микулаш, Ружомберок, Жилина, Мартин и Турчијанске Теплице (сви у региону Жилине), Попрад и Кежмарок (оба у Прешовској области), пренио је ТАСР. 

Очекује се да ће ванредна ситуација бити проглашена у још неколико округа Банскобистричког региона и појединим окрузима Тренчинског региона. 

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток рекао је да је циљ проглашења ванредног стања заштита људи који живе у градовима. 

“То ће омогућити и полицијском корпусу и ударним екипама за медвједе да боље одговоре на повећану појаву медведа”, истакао је он. “Ударне екипе за медвједе биће појачане и желимо да на овај начин јасно гарантујемо људима да је држава ту да их заштити”, рекао је Шутај Ешток. 

Пораст броја насилних сусрета медвједа и људи последица је тога што су се медвједи навикли у одређеним областима на присуство људи, изјавио је министар животне средине Томаш Тараба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана