Ванредна ситуација због нереда у Атланти

Срна
Foto: Твитер

АТЛАНТА- Гувернер Џорџије Брајан Кемп прогласио је петнаестодневну ванредну ситуацију усљед нереда у Атланти, а постоји и могућност мобилисања 1.000 чланова Националне гарде.

Протести у центру Атланте у суботу, 21. јануара, који су изазвани смрћу активисте за заштиту средине којег су убили полицајци, постали су насилни, а демонстранти су бацали камење, палили ватромет и запалили полицијско возило испред Јавног центра за обуку на пољу јавне безбједности у Атланти.

"Ванредна ситуација проглашена је у Џорџији због незаконитог окупљања, насиља, пријетњи насиљем, ометања мира и спокоја у овој држави и опасности по лица и имовину", наводи се у извршној одредби гувернера.

Ванредна ситуација биће на снази до 10. фебруара, уз могућност продужења. На основу одредбе, биће распоређено до 1.000 припадника Националне гарде у Џорџији како би се осигурала безбједност грађана.

Полицајци су убили демонстранта Мануела Естебана Паеза Терана 18. јануара, након што су наглежни органи пријавили да је он ранио полицајца током међуагенцијске операције склањања демонстраната испред центра за обуку који су тамо већ неколико мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана