Ванг: Кина и Русија створиле нову парадигму односа великих земаља

Танјуг
Ванг: Кина и Русија створиле нову парадигму односа великих земаља

ПЕКИНГ - Кина и Русија створиле су нову парадигму односа великих земаља која се у потпуности разликује од застарјелог хладноратовског приступа, изјавио је данас кинески министар спољних послова Ванг Ји.

Он је на конференцији за новинаре, на маргинама засједања Свекинеског народног конгреса, рекао да Кина и Русија теже трајном добросуседству и пријатељству и настоје да продубе своју свеобухватну стратешку координацију, преноси агенција Синхуа.

-Руски природни гас покреће многа кинеска домаћинства, а аутомобили кинеске производње возе руским путевима, у потпуности показујући снагу и широке перспективе кинеско-руске обострано корисне сарадње - истакао је Ванг.

Он је говорио о односима Пекинга и Европске уније и нагласио да је прошле године обиљежена 20. годишњица успостављања свеобухватног стратешког партнерства између Кине и ЕУ, а да су размена и дијалози између двије стране на свим нивоима поново покренути у потпуности.

Ванг је говорио и о односима Пекинга и Вашингтона и рекао да САД и даље имају погрешну перцепцију Кине и тек треба да испуне своја обећања, упркос одређеном напретку од састанка предсједника Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга прошлог новембра, преноси Ројтерс. Он је поручио да се односи између двије земље могу развијати само ако обе стране поштују и признају своје разлике.

-Морамо да истакнемо да Сједињене Државе настављају да имају погрешну перцепцију Кине и да нису испуниле обећања која су дала - рекао је Ванг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана