Пакистан: Вандализована 21 црква и 200 кућа хришћана

СРНА
Foto: Принтскрин

ИСЛАМАБАД - Више од 20 хришћанских цркава и 200 кућа чланова хришћанске заједнице вандализовано је у најновијем таласу насиља у Пакистану, изјавио је "Спутњику" отац Јосиф Фарук, једини свештеник Руске православне цркве изван Русије /РОЦОР/ у Пакистану.

"Вандализована је 21 црква и 200 кућа хришћана" рекао је отац Јосиф, уз напомену да је уништено и неколико примјерака Библије.

Насиље у Пакистану почело је средином августа у граду Џаранвала, а отац Јосиф је навео да су поједини људи лажно оптужили локалне хришћане да су цијепали странице Курана и да су писали погрдне ријечи о исламском пророку Мухамеду.

"Давали су такве изјаве у џамији и маса се окупила против хришћана. Они су уништили њихове куће, цркве и копије свете Библије. Народ ми је рекао да су ти људи украли вриједне ствари из кућа, оштетили су имовину - све су оштетили. Народ плаче и јеца", истакао је отац Јосиф.

Отац Јосиф је нагласио да је све то велики ударац за хришћанску заједницу, јер је већина хришћана сиромашна и мора да ради за муслиманске газде.

"Њихов хљеб је веома тежак и врло напорно раде за свој насушни хљеб", рекао је отац Јосиф.

Према његовим ријечима, прелиминарном истрагом установљено је да је насиље било добро координисано - екстремисти су давали изјаве у џамијама, сакупљали људе и подстицали масу на насиље против хришћана.

Отац Јосиф је навео да постоји разлог за наду, упркос кошмару у којем се заједница нашла, пошто су бројни муслимани стали у заштиту невиних хришћана и пружили им склониште.

"У Пакистану, муслимани су већином добри, љубазни и пријатељски настројени према хришћанима. Само мањина прати радикални ислам", нагласио је отац Јосиф.

На питање о разлозима за такво насиље, отац Јосиф је поменуо недостатак образовања и агресивност, која је посљедица економске кризе у Пакистану.

"Људи нису образовани. Они слушају своје свештенике у џамијама који злоупотребљавају њихове умове. Важно је да се дјеца уче толеранцији, стрпљењу и правим учењима ислама да су сви људи једнаки и остају Божији народ без обзира на вјеру", рекао је отац Јосиф.

Отац Јосиф каже да је полиција већ ухапсила 100 лица одговорних за насиље и да је хришћанска заједница затражила од пакистанских власти да осигурају заштиту вјерских мањина.

"Они који су одговорни за насиље морају да буду ухапшени и кажњени у складу са законом. У супротном, овакви инциденти ће се поновити", додао је отац Јосиф. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана