Узнемирујуће: Дјеца убила и опљачкала друга из разреда, дан раније ископала гроб

ГС
Узнемирујуће: Дјеца убила и опљачкала друга из разреда, дан раније ископала гроб

Унакажено тијело дјечака (13) пронађено је у једном селу у Кини, а полиција је привела троје малољетника због сумње да су друга из разреда убили и тијело потом бацили.

Злочин, који се догодио на сјеверу Кине, шокирао је државу, али и читав свијет. У Кини се воде сада дебате о вршњачком насиљу, малољетничкој деликвенцији и васпитању дјеце.

Верује се да је дечак убијен у близини средње школе у селу на ободу Хандана у провинцији Хебеј. Његово унакажено тело пронађено је у стакленику прошле седмице.

Полиција у Хандану је саопштила да је дјечак Ванг убијен 10. марта, те да су осумњичени за злочин приведени наредног дана.

Вјерује се да је у питању планирани злочин, јер су полицајци сазнали да су осумњичени дан прије убиства малом Вангу ископали гроб. Вангова породица и њихов адвокат рекли су да је дјечак дуго трпио насиље од тројице другара из разреда. Сви осумњичени за убиство имају мање од 14 година.

Чињеница да су убице дјеца, да су малтретирали друго дијете и начин на који су починили убиство, привукли су пажњу свих грађана у Кини, али и широм свијета. Дискусије о инциденту доминирале су кинеским друштвеним мрежама посљедњих дана, привлачећи стотине милиона прегледа, а многи позивају на оштре казне за починиоце, укључујући и смртну казну.

Трагедија је такође скренула пажњу на кинеску генерацију "остављене дјеце", која живе у руралним подручјима често код рођака, док њихови родитељи траже посао у градовима. Ванг и троје осумњичених су дјеца радника миграната на селу, јавили су државни медији.

Добробит "остављене дјеце" постала је скривена жртва брзог економског успона Кине, подстакнутог стотинама милиона сеоских радника миграната који су провели године радећи далеко од куће да би обезбиједили породице.

Најмање једно од петоро дјеце у Кини, којих има 67 милиона млађих од 17 година, родитељи оставе да би у другом мјесту потражили посао, показују статистички подаци из 2020. године. Бројне студије и анкете показале су да су таква дјеца подложнија психичким проблемима, попут депресије и анксиозности и да су склони агресији и вршњачком насиљу.

Смрт малог Ванга је најновији у низу трагичних инцидената који укључују "остављену дјецу", а који су изазвали јавну пометњу у Кини посљедњих година. Ова дјеца су често била жртве, али у неким случајевима и починиоци насилних злочина.

"Мислим да је ова трагедија само врх леденог брега. Читава група остављене дјеце захтева психичку подршку", каже Шуанг Лу, асистент на Универзитету централне Флориде, која годинама изучава случајеве остављене дјеце.

Стравично убиство малишана

Ванг, који је живио са бабом и дједом јер је његов отац отишао да ради у приобални регион, нестао је 10. марта када је отишао да се сретне са друговима из разреда. Њега су сигурносне камере снимиле код капија школе, како сједа на скутер на којем су били и осумњичени.

Прије него што је нестао и прије него што му је телефон искључен, сав његов новац на једној кинеској апликацији, у укупном износу од 191 јуан (око 2.800 динара) је пребачен на рачун једног од другова из разреда, према ријечима Ванговог оца.

Када је сазнао да му је син нестао, дошао је одмах кући и кренуло се у потрагу за њим. Полиција је већ наредног јутра испитала тројицу малољетника, који су претходно Ванговој породици рекли да га нису видјели.

На крају је један од дјечака признао полицији да је Ванг убијен и открио гдје су бацили тијело.

Стакленик у којем су пронашли унакажено тијело дјечака налази се на свега 100 метара од куће једног од осумњичених. Вангов стриц, који га је идентификовао, рекао је тијело његовог братанца било унакажено.

Вангов отац каже да дјечак био унакажен до непрепознатљивости.

"Надам се да ће власти бити правичне, да ће их строго казнити, да ће убице платити ово својим животима", написао је испод снимка сигурносних камера које су посљедњих пут снимиле његовог сина.

Осумњичени дуго малтретирали дјечака

Друга дјеца из разреда свједочила су да су осумњичени малољетници дуже вријеме малтретирали Ванга у школи. Тврде да су га закључавали у дрвену шупу сваки пут када би кренуо у тоалет током одмора.

"Ванг је једном написао поруку другу који је сједио испред њега да му се више не долази на часове и да жели да умре", рекао је један дјечак.

Вангова тетка рекла је да је дјечак недавно постао безвољан када би кретао у школу и да је често од дједе тражио новац прије него што би отишао на часове.

"Мислили смо да жели да купује нешто за ужину, нисмо придавали томе довољно значаја. Сада када вратим филм, схватам колико је то било веома чудно", рекла је тетка.

Она криви себе јер није примијетила шта се догађа са Вангом, додајући да је једном написао на друштвеним мрежама да има суицидне мисли, након чега је причала са њим.

"Мислила сам да је под притиском због школе, па сам му рекла да не треба да осјећа притисак због оцјена. Рекла сам му: 'Није важно какав ћеш бити ђак'", испричала је тетка за медије, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана