УЖИВО Сукоб у Украјини: Берлин размишља о протјеривању већег броја руских дипломата

ГС/АГЕНЦИЈЕ
УЖИВО Сукоб у Украјини: Берлин размишља о протјеривању већег броја руских дипломата

МОСКВА, КИЈЕВ- Специјална војна операција Русије у у Украјини траје 37 дана. Русија данас почиње са наплатом гаса у рубљама. Данас се поново отвара коридор из Маријупоља ка Запоражју који треба да надгледају представници Међународног Црвеног крста и УНХЦР-а. Шеф УН-овог надзорног тијела за атомску енергију у Калињинграду са руским званичницима о безбедности нуклеарних електрана у Украјини.

22:30 - Песков: Министарство одбране јача војне потенцијале на западним границама

Русија јача војни потенцијал на својим западним границама да би осигурала неопходну безбједност земље, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Налог за то министру одбране Русије Сергеју Шојгуу дао је предсједник Русије Владимир Путин, преноси Тасс.
“Наравно, то ће бити учињено тако да би се заштитили и одржали неопходан паритет, тако да никоме не би пало памет да нас нападне”, истакао је представник Кремља.

22:00 - Берлин размишља о протјеривању “значајног броја” запослених у руским дипломатским мисијама у Њемачкој, јавио је њемачки лист “Зидојче цајтунг”.
Позивајући се на неименоване изворе, лист тврди да би Њемачка могла да према руским дипломатама поступи као што су то раније ове седмице учиниле Белгија и Холандија. Другим ријечима, планира да протјера око 20 дипломата.
Разлог за протјеривање је сумња да поједине дипломате раде за руске обавјештајне службе, а федерална влада Њемачке и даље разговара о потенцијалним опцијама, пренио је ТАСС.
Према писању њемачког листа, коначну одлуку треба да донесе Федерална канцеларија и министарства спољних и унутрашњих послова. Влада Њемачке није једногласна у образложењу оваквог корака.

21:55 Марченко: Три ракете погодиле подручје близу Одесе

Три ракете погодиле су резиденцијално подручје близу лучког града Одесе на југу Украјине, саопштио је локални гувернер Максим Марченко у видео снимку постављеном на интернету.
Такође је навео да има жртава, пренио је Ројтерс.
“Непријатељ је управо извео напад са три ракете на једно насеље”, навео је Марченко, али није изнео процену броја жртава, јавио је Глас Америке.

19:00 Конвој Црвеног крста морао да се врати из Мариупоља

Конвој Црвеног крста који је отишао у опкољени украјински лучки град Мариупољ да евакуише цивиле морао је да се врати назад, јер није било могућности да настави пут, саопштио је данас Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) са сједиштем у Женеви.
МКЦК је раније данас саопштио да су његови тимови на путу за Мариупољ, а портпарол је рекао да се надају да би евакуација хиљада цивила могла да почне, пренио је Ројтерс.

18:00 - Врховна рада Украјине усвојила је нацрт закона који забрањује истицање слова В и З у тој земљи, а Руска Федерација је означена као „терористичка земља", наводи се у саопштењу објављеном на сајту владајуће странке Слуга народа.
У саопштењу се објашњава да слова З и В „представљају симбол руске војне инвазије на Украјину", преноси РИА Новости.
„Народни посланици усвојили су предлог закона који обезбеђује заштиту Украјине у информационом простору. Забрањује се јавна употреба руских симбола и Русију означава као терористичку државу", стоји у саопштењу.
Слова З и В насликана су на руској војној опреми у операцији у Украјини.
Та слова су у Русији постала незванични симболи подршке операцији.

16.00 -  На улицама Маријупоља чује се интензивна пуцњава, јавља дописник Спутњика.

Како каже, поред стрељачког оружја, одјекују пуцњи из ручних бацача ракета и оруђа оклопних возила. Ситуација у граду и даље је тешка, становници не излазе из подрума и склоништа.


15.50 -  Зеленски разговарао са Макроном о преговорима

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је данас да је са француским колегом Емануелом Макроном телефоном разговарао о току и изгледима преговарачког процеса и значају безбједносних гаранција за Украјину.

Он је на Твитеру навео да је у разговору било ријечи и о потреби примјене иницијативе Париза за помоћ цивилима да се евакуишу из опкољеног Мариупоља на југу Украјине.

"Иницијатива Француске о хуманитарним коридорима из Мариупоља мора да буде примјењена", написао је Зеленски.

Додао је са је Макрону говорио и о супротстављању "руској агресији"


15.25 -  Кулеба: Не могу да потврдим или демантујем умјешаност Украјине у удар на Белгород

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба каже да не може да потврди или демантује умјешаност Украјине у ваздушни удар на нафтно складиште у руском граду Белгороду.

"Не могу ни да потврдим ни да демантујем тврдњу да је Украјина умијешана у ово зато што немам све војне информације", рекао је Кулеба.

Напоменуо је да Украјина чека званичан одговор Русије на предлоге Кијева изнијете током мировних преговора у Турској.


14.55 - Европол распоредио тимове уз границе ЕУ с Украјином

Европол је распоредио оперативне тимове на границу европских земаља и Украјине како би спријечио да са таласом избјеглица у Европску унију стигну и криминалци и терористи.

На захтјев Литваније, Пољске, Румуније, Словачке и Молдавије, Европол у тим земљама већ има распоређене своје агенте, а ускоро ће их распоредити и у Мађарској.

Ови тимови прикупљају информације на спољних границама ЕУ ради "идентификације криминалаца и терориста који покушавају да уђу у ЕУ у избјегличком таласу и да искористе ситуацију", објашњава Европол

"Те безбједносне контроле важан су инструмент за управљање масовним избјегличким таласом из Украјине", додаје се у саопштењу.


14.45 -  Градоначелник: Уништена онколошка клиника у Чернигову

Градоначелник Чернигова Владислав Атрошенко оптужио је данас руске снаге да су у гранатирању уништиле онколошко крило болнице у том граду.

"Поједине гранате погодиле су регонални болнички центар, а једна од зграда, онколошка јединица, потпуно је уништена, при чему су три особе тешко повријеђене", рекао је Атрошенко за CNN.

Додао је да у граду нема струје и воде, а да би током недјеље могло да нестане и хране и лијекова.

"Тренутно пролазимо кроз хуманитарну катастрофу", рекао је Атрошенко.


14.07 -  УНЕСКО: У Украјини оштећено на десетине цркава, музеја...

На десетине цркава, историјских споменика и музеја оштећено је током рата у Украјини, саопштила је данас Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) додајући да је нарочито забринута за град Чернихов на сјеверу земље.

УНЕСКО је раније саопштио да је појачао заштитне мјере за угрожену културну баштину Украјине у контексту руске инвазије тако што је неколико њених културних споменика означила амблемом "плави штит", преноси Ројтерс.


13.42 - Берлин одобрио испоруку оружја из бивше Источне Њемачке Украјини

Немачко Министарство одбране одобрило је испоруку Украјини неколико десетина пјешадијско-борбених возила, које су својевремено припадале некадашњој Источној Њемачкој, преносе њемачки медији.

Ријеч је о 58 возила типа PbV-501 која су наоружани топовима и митраљезима, објавио је данас " Velt am Zontag".

Лист додаје да је Берлин крајем деведесетих година ова возила предао Шведској која их је касније продала једној чешкој компанији. Та фирма сада намјерава да их прода Кијеву.

13.39 -  Лавров:Русија за давање гаранција Москви, Кијеву и Европи

Москва се залаже за давање безбједносних гаранција Русији, Украјини и свим европским земљама, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је, после разговора са индијским колегом Субрамањаном Џаишанкаром, рекао да се Русија залаже за то да буду дате безбједносне гаранције Украјини, свим европским земљама, Русији у складу са документима који су годинама усвајани у оквиру ОЕБС-а и који су прокламовали принцип да ниједна земља неће јачати своју безбедност науштрб безбједности других.

13.25 - ДНР: Украјинска војска не контролише Мариупољ

Украјинска војска не контролише Мариупољ, али имају могућност да се премјештају и да пружају отпор у конкретним ситуацијама, изјавио је портпарол Народне милиције Доњецке Народне Републике Едуард Басурин, преноси Спутњик.

„Они не контролишу град, али имају могућност да се премештају, поред тога имају подземне канале којима беже из једне кућу у другу и пружају отпор, али то су појединачни случајеви“, рекао је он за телевизију „Росија 1“.

Фото: АП
13.10 - Медински: Став Русије о Криму и Донбасу непромијењен

Шеф руске делегације Владимир Медински потврдио је да се преговори са Украјином настављају у видео формату.

"Настављамо преговоре, наши ставови о Криму и Донбасу су непромењени", написао је Медински на свом Телеграм каналу


12.40 -  Путин и Ердоган данас ће разговарати телефоном

Предсједник Русије Владимир Путин разговараће данас телефоном са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, најавио је Кремљ.

Ердоган, који је разговарао са украјинским колегом Володимиром Зеленским у четвртак, рекао је да је Турска спремна, "у принципу", да буде земља гарант безбедности за Украјину, али и да детаљи таквог формата морају да буду разрађени.


12.25 -  Подољак: Почела нова рунда преговора са Русијом

 Савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Михаило Подољак изјавио је данас да је почела нова, онлајн рунда украјинско-руских преговора, преноси украјински "НВ".

"Тачно је. Обје стране су то званично саопштиле. Преговори су настављени у онлајн формату, уз учешће радних подгрупа“, рекао је Подољак.


12.21 - Лавров: Напредак у преговорима, Украјина схвата реалност о Криму

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оцијенио је данас да је постигнут одређени напредак у мировним преговорима са Украјином и да Москва припрема свој одговор на украјинске приједлоге изнијете на посљедњој рунди преговора. ОПШИРНИЈЕ

12.15 - Русија засад неће укинути испоруке гаса Европи

Русија неће од данас укинути испоруке гаса Европи, јер плаћања за испоручен гас послије 1. априла стижу у другој половини мјесеца и у мају, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је неповратна уредба предсједника државе Владимира Путина да се плаћања обављају у рубљама, као и да је тренутно, према ставу Русије, најбоља и најсигурнија валута за плаћање рубља, пренио је Ројтерс.


12.10 - Путин и Лукашенко разговарали телефоном

Председници Русије и Бјелорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, разговарали су данас телефоном, јавила је агенција Белта.

Детаљи разговора нису саопштени.

Фото: Архива/ТАСС

11.45 -  Чавушоглу: У Мариупољу има 30 турских држављана

Турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу изјавио је данас да је око 30 турских држављана остало у украјинском Мариупољу, пренио је Ројтерс.

Чавусоглу је на конференцији за новинаре изјавио да је 87 турских држављана остало у Украјини, а тај број је око 190, ако се рачунају и држављани других земаља који су се с њима затекли у Украјини.


11.35 -  МСП Русије: НАТО се игра ватром достављаући оружје у Украјину

МОСКВА- Достављајући Украјини наоружање, земље чланице НАТО играју се ватром, сматра директор Одјељења за паневропску сарадњу у Министарству спољних послова Русије Николај Кобрињец. Он је у интервјуу за РИА Новости навео је да је 40.000 војника НАТО-а тренутно у стању високе приправности и да јача источно крило Алијансе.

„Још више забрињавају војне испоруке из земаља НАТО-а Украјини. Играју се ватром“, истакао је Кобрињец.


11.04 - Скоро 300.000 украјинских избјеглица регистровано у Њемачкој

Скоро 300.000 избјеглица из Украјине до данас је регистровано у Њемачкој, саопштило је њемачко Министарство унутрашњих послова.

Министарство је, позивајући се на податке федералне полиције, саопштило да је до сада забиљежено 294.508 избјеглица и да су већина њих жене, дјеца и стари људи.

11.00 - Преговори између Русије и Украјине биће настављени данас путем видео везе, рекао  је руски извор, преноси ТАСС.

10.50- Гувернер Чернихива: Руске трупе се повлаче, али не потпуно


Руске снаге се повлаче из региона Чернихив, али још нису потпуно отишле, изјавио је данас локални гувернер Вјачеслав Чаус у видео обраћању, пренио је Ројтерс.

"Ваздушни и ракетни напади су и даље могући у региону, нико не отписује ту могућност", казао је Чаус, наводећи да је украјинска војска почела да обезбјеђује насеља која су претходно држале руске трупе.

Чаус је рекао да је исувише рано за украјинске снаге у региону Чернихив да "спусте гард", јер, како је напоменуо, "руска војска је и даље на нашој територији".

Фото: Спутњик

10.30 -  Лавров захвалио Индији на објективном ставу о Украјини

Русија цијени објективан став Индије о ситуацији са Украјином, изјавио је данас у Њу Делхију руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Оцијенио је да би Запад желио да сва важна међународна питања буду сведена на кризу у Украјини, преноси РИА Новости.

"Ви знате нашу позицију. Ништа не кријемо и процјењујемо да Индија ову ситуацију сагледава из различитих углова, а не једнострано“, рекао је Лавров на почетку састанка са индијским колегом Субрамањамом Џаишанкаром.


10.25 - Тим Црвеног крста кренуо ка Мариупољу

Мали конвој Међународног комитета Црвеног крста (ИЦРЦ) од свега три возила напустила је данас Запорожје и запутила се ка Мариупољу, са циљем да помогне у евакуацији цивила и донесе помоћ грађанима, јавља BBC.

Тим Црвеног крста је нешто раније добио безбједносне гаранције да може да путује до Мариупоља.


10.13 - Морисон: Аустралија шаље Украјини оклопна возила Бушмастер

Аустралија ће послати оклопна борбена возила "Бушмастер" у Украјину, како би јој помогла у рату против Русије, најавио је данас аустралијски премијер Скот Морисон.

Морисон је рекао да ће оклопна возила бити допремљена транспортним авионима Боинг С-17 Глоубмастер, али није прецизирао колико ће "Бушмастер" возила бити послато, нити када, преноси АП.

"Ми не упућујемо само молитве, ми шаљемо наше оружје, шаљемо нашу муницију, шаљемо нашу хуманитарну помоћ, наше панцире. Све то шаљемо, а послаћемо и наша оклопна возила, наше ''Бушсмастере''", навео је Морисон обраћајући се новинарима.


10.10 - Русија: Досад уништена 124 украјинска авиона и 81 хеликоптер

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков, саопштио је данас да су током специјалне руске војне операције у Украјини до сада уништена 124 украјинска авиона и 81 хеликоптер.

"Од почетка специјалне војне операције, уништена су 124 авиона и 81 хеликоптер, 353 беспилотне летјелице, 1.839 тенкова и других оклопних борбених возила, 202 вишецјевна ракетна система, 773 топова и минобацача, као и 1.711 специјалних војних возила", навео је Конашенков, преносе РИА Новости.

Украјинска оклопна возила заробљена од стране Оружаних снага Русије у Черниговској области
Фото: © Прес служба Министарства одбране Руске Федерације/ТАСС


9.55 -  Екипа Црвеног крста "заглављена" у Запорoжју

Екипа Међународног Црвеног крста, која носи хуманитарну и медицинску помоћ у украјински град Мариупољ, "заглављена" је у Запорожју, јер још није добила безбједносне гаранције за одлазак у Мариупољ.

Конвој од пет возила за помоћ и два камиона би требало да донесу олакшање грађанима Мариупоља, где је десетине хиљада људи и даље блокирано, пренио је BBC.

Тим Црвеног крста се нада да ће помоћи у евакуацији стотина цивила из Мариупоља аутобусима које је обезбиjедила украјинска влада.

Међутим, ти аутобуси, којих има више од 40, путовали су у конвоју испред тима Црвеног крста, али су заустављени у Берђанску, који држе руске снаге.

Према извјештајима, неке аутобусе су наводно опљачкали руски војници и узели помоћ коју су носили грађанима Мариупоља, додаје британски јавни сервис.

Мали број аутобуса је успио да се врати у Запорожје, у којима су били цивили из осталих мјеста гдје контролу држе руске снаге.

BBC. додаје да ће Црвени крст тешко кренути у акцију без безбедносних гаранција обе стране.


9.35 - Руске трупе су данас потпуно напустиле високо контаминирану нуклеарну зону у Чернобиљу и вратили су контролу Украјинцима, саопштиле су локалне власти.

Украјинска државна нуклеарна компанија Енергоатом тврди да се повлачење догодило након што су војници примили „значајне дозе“ радијације пошто су копали ровове у шуми око угашене нуклеарке, али АП додаје да не постоји независна потврда ове информације.

У четвртак је украјинска страна саопштила да је већина руских војника напустила Чернобил, али да је остао дио војске.

9.15 Помоћник градоначелника Мариупоља: Град затворен за уласке, излазак опасан

Помоћник градоначелника Мариупоља Петро Андрјушченко изјавио је данас да је овај град затворен за свакога ко жели да уђе, док је сваки покушај одласка „веома опасан“.

Андрјушценко тврди да су руске снаге од четвртка спречавале да и најмање количине хуманитарне помоћи стигну до заробљених становника, како каже, стављајући до знања да планирани хуманитарни коридор није отворен, пренио је Ројтерс.

9.00 Волас: Путин сам себе затворио у кавез
Русија је сада „мања земља“ након инвазије на Украјину, рекао је британски министар одбране Бен Волас.

Говорећи за „Скај њуз“, он је оцијенио да предсједник Русије Владимир Путин „више није сила каква је био, већ да је човјек који је сам себе оградио кавезом“.

-Његова војска је исцрпљена, претрпио је значајне губитке. Репутација велике војске Русије је уништена. Он треба, не само да живи са посљедицама онога што ради Украјини, већ ће морати да живи и са посљедицама онога што је урадио својој армији - казао је Волас.


8.35 - Британија: Украјинске снаге преузеле два села код Чернихива

Британска војна обавјештајна служба саопштила је данас да су украјинске снаге повратиле контролу над селима Слобода и Лукашивка, сјеверно од града Чернихива, преноси Ројтерс.

Села се налазе на главном путу између Чернхива и Кијева.

-Украјина је такође наставила са успјешним, додуше, ограниченим контранападима на истоку и сјевероистоку Кијева - објавило је британско министарство одбране.

Из Лондона наводе да су Чернхив и Кијев и даље на удару ваздушних и ракетних напада.
Фото:Спутњик

8.32 Дријан: Разговори о Украјини у ЕУ тек по завршетку сукоба

Разговори о приступању Украјине Европској унији могу бити одржани тек када се заврши сукоб, изјавио је министар спољних послова Француске Жан-Ив ле Дријан за „Фигаро“.

-Током самита у Версају, лидери 27 земаља су јасно назначили да је судбина Украјине везана за Европу. Када се сукоб заврши, свијет више неће бити исти, као ни Украјина. Тада би требало да разговарамо на тему приступања - казао је Ле Дријан, пренио је ТАСС.

8.25-Руски истражиоци оптужили за геноцид 22 украјинска војна званичника

Руски истражиоци оптужили су за геноцид над становништвом Донбаса које говори руски језик 22 лица, међу којима су бивши министар одбране Украјине Валериј Гелетеј и начелник украјинског Генералштаба Виктор Муженко, саопштила је прес служба Истражног комитета Русије.

Приликом истраге, наводе у у саопштењу, „сарадници комитета анализирали су велики број докумената и осталих података“.

-Подаци који су у њима садржани омогућили су да се прошире оптужбе против појединих високо рангираних украјинских војних лица, умијешаних у страдање цивила у Донбасу. Према томе, на основу ових доказа, 22 лица оптужена су за геноцид над цивилним становништвом којима је руски матерњи језик - истиче се у саопштењу.
 

7.40 Зеленски:Ситуација у Донбасу тешка, смијењена два безбједњака
Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да је ситуација на југу и у региону Донбас и даље врло тешка, а открио је да је смијенио двојицу чланова националне безбједносне службе због оптужби за издају.

Зеленски открива да су у питању шеф унутрашње безбједности и шеф безбједносног огранка у региону Херсон.

-Немам времена да се сада бавим издајницима, али ће временом бити кажњени - рекао је он.

Зеленски, за кога Ројтерс наводи да се често изражава живописно, рекао је да су Руси „много зли“ као и да су се намерачили на уништење, да делују да као да су са другог свијета, као „чудовишта која пале и пљачкају, која нападају и склона су убијању“.

-Предстоји нам још битака. Мораћемо да идемо врло тешким путем, да добијемо све што желимо. Ситуација у Донбасу остаје екстремно тешка - навео је Зеленски.
Фото: Танјуг/АП

7.30 Британија:Русија повлачи снаге из Грузије и спрема их за Украјину

Русија размјешта своје снаге из Грузије како би ојачала напад на Украјину, саопштила је британска војна обавјештајна служба.

-Између 1.200 и 2.000 руских војника се прераспоређује у три батаљонске тактичке групе - навело је британско министарство одбране, пренио је Ројтерс.

7.25 - Амбасадор УКР: Очекујемо супермодерну опрему од САД и ВБ

 Украјина ће ускоро моћи боље да заштитити своје небо и градове од руских напада, јер очекује да добије супермодерну војну опрему из САД и Велике Британије, изјавио је данас украјински амбасадор у Јапану Сергиј Корсунски.

-Они су и даље супериорни у ваздухопловству, авионима и ракетама и ми очекујемо да добијемо супермодерну опрему из САД и Велике Британије како бисмо заштитли наше небо и наше градове - рекао је Корсунски на конференцији за новинаре.

Он је навео да, када руске снаге испаљују крстареће ракете са велике удаљености, украјинске снаге не могу да дођу до места лансирања, преноси Ројтерс.

-Морамо да их пресретнемо. Зато нам треба ова модерна опрема - навео је Корсунски.

7.08- Русија: ЕУ није центар универзума

Русија неће тражити од Европске уније да јој укине санкције, јер има довољно својих залиха и алтернатива, пренијела је данас агенција РИА Новости саопштење министарства спољних послова.

-Европска унија није центар универзума - казао је шеф за европску координацију при руском министарству Николај Кобринец, пренио је Ројтерс.

Русија је поручила да ће одговорити на санкције ЕУ, наводећи да ће 27 земаља европског блока можда схватити да им конфронтација са Москвом није у интересу, пренела је РИА позивајући се на високог званичника министарства спољних послова.

-Акције Европске уније неће остати без одговора. Неодговорне санкције Брисела већ негативно утичу на свакодневни живот обичних Европљана - казао је Кобринец.

7.10 - Русија данас отвара коридор из Мариупоља за Запорожје

На молбу француског предсједника Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца руском предсједнику Владимиру Путину, Русија ће данас отворити хуманитарни коридор из Мариупоља за Запорожје, јавља агенција ТАСС.

Како је саопштио начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал-мајор Михаил Мизинцев, хуманитарни коридор ће бити отворен из Мариупоља ка Запорожју, пренео је Ројтерс.

7.00 Прајс: Рубље за гас знак економског очаја Москве

Захтјев руског предсједника Владимира Путина да страни купци плаћају руски гас у рубљама је знак економског и финансијског очаја Москве изазваног санкцијама Запада, оцијенио је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.

-У основи мислим да је ово само још један показатељ ужасног стања у којем се налази руска економија - рекао је Прајс новинарима и додао да је на европским нацијама да одреде свој одговор, преноси агенција Ројтерс.

Како је рекао портпарол америчког Стејт департмента, санкције, контрола извоза и друге економске мјере уведене као одговор на руску војну операцију у Украјини имале су "значајан, суштински, дубок ефекат" и довеле су до "економског и финансијског очаја" Русије.

6.47 -Нехамер и Шолц:Без потпуног ембарга на увоз гаса и нафте

Њемачки и аустријски канцелар Олаф Шолц и Карл Нехамер изјаснили су се против потпуног ембарга на увоз гаса и нафте из Русије, али истовремено поручују да нема ублажавања санкција.

-Санкције имају само смисла ако погоде оног којег треба да погоде, а не да ослабе оне који их уводе - објаснио је Нехамер на заједничкој конференцији за штампу у Берлину.

Он је рекао да је страшан осећај бити зависан од руског гаса, али је његов задатак као канцелара да брине о енергетској безбједности Аустрије.

У вези најаве предсједника Русије Владимира Путина да ће гас из његоге земље убудуће морати да се плаћа у рубљама, Нехамер је казао да чека на писано обавјештење, па ће тек потом изнијети став.

Фото: Танјуг/АП

06.27 - Генералштаб Украјине: Русија наставља повлачење са сјевера Кијевске области

Генералштаб Украјине наводи да се наставља дјелимично повлачење јединица руских  трупа са сјевера Кијевске области ка државној граници са Републиком Белорусијом.

-Украјински браниоци су током јучерашњег дана одбили седам напада из Доњецког и Луганског правца – саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине у оперативним информацијама.

Додаје се да су уништили три тенка, два оклопна транспортера, два возила и два артиљеријска система, оборена је и беспилотна летјелица Орлан-10, јавља Униан.нет.

6.10 -Указ ступа на снагу, од данас плаћање гаса у рубљама

У Русији данас ступа на снагу Указ којим је председник Владимир Путин увео плаћање руског гаса "непријатељским земљама" у рубљама. Те земље ће морати да отворе рачуне у руским банкама, преноси агенција РИА Новости.

-Предлажемо партнерима из тих држава јасну и транспарентну шему. Да би купили руски природни гас треба да отворе рачуне у рубљама у руским банкама. Управо са тих рачуна ће се вршити плаћање гаса који се буде испоручивао од 1. априла - рекао је Путин. Москва "непријатељским земљама" означава оне које су увеле санкције Русији због војне интервенције у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана