"Узео сам нож, тога се сјећам": Ево којим је триком О Џеј Симпсон на суђењу преварио Америку (ВИДЕО)

ГС
"Узео сам нож, тога се сјећам": Ево којим је триком О Џеј Симпсон на суђењу преварио Америку (ВИДЕО)

Преминуо је некада велики амерички спортиста, познати глумац, а потом и осумњичени за монструозно и никад расвјетљено убиство.

О-Џеј Симпсон, или Орентал Џејмс Симпсон, преминуо је у Лас Вегасу у 77. години, од посљедица рака простате. Био је америчка спортска сензација, један од најбољих НФЛ играча, потом и харизматични глумац. Био је и осумњичени за монструозно убиство своје супруге Никол Браун Симпсон и њеног пријатеља, Рона Голдмана. На суду је окупио тим скупо плаћених бранилаца, у којем је био и Роб Кардашијан, отац Ким Кардашијан, и успјели су да га сачувају на слободи и увјере пороту да он није извршио тај злочин.

У периоду великих расних немира, афроамерички поротници и афроамеричка јавност у Америци били су махом увјерени да је Симпсоновим ослобађањем од оптужби "извршена правда", након низа примјера полицијске бруталности према припадницима те заједнице. Међутим, истина је и то да је био низ доказа који јесу указивали на то да је О-Џеј извршио тај злочин - и то монструозном физичком силом, оставивши за собом трагове крви чак и по возилу којим је дошао до куће супруге са којом је у том тренутку већ био растављен, и извршио убиство.

Видео-снимак полицијске потјере за њим након тог убиства пратила је цијела Америка. Орентал Симпсон је са пријатељем сједио у колима, са наслоњеним пиштољем на своју браду, пријетећи да ће се убити ако га не пусте кући.

Када га је низ полицијских кола допратио до угледног дијела Лос Анђелса, у којем је имао вилу, лишен је слободе, а онда је из мјесеца у мјесец његов адвокатски тим указивао на расизам припадника полиције који су извршили увиђај, на мржњу полиције према црнцима, и то посебно оних полицајаца са мјеста злочина или које је његова супруга позивала када ју је тукао...

И успјели су у својој намјери, па се ни данас, на дан његове смрти, за Симпсона не може написати да је убица, већ само да је био осумњичен.

Чувени је детаљ са суђења са рукавицама на којима су нађени ДНК трагови и који су имали помијешану крв О Џеј Симпсона, Никол и Голдмана. Лијева је нађена у кући у којој су двоје убијени, а десна је нађена у његовом дому. Симпсон их је ставио на руке током суђења и утврђено је да су му премале, па је порота добила аргумент да га ослободи, тврдећи да су му подметнуте. Тужиоци су сматрали да су се рукавице скупиле након што су биле натопљене крвљу, а одбрана је тврдила "ако рукавица не пристаје, онда он није убица". Много година касније, Симпсонови адвокати објаснили су да је Симпсон узимао лијекове за артритис, а да је прије представе са рукавицама савјетован да престане са терапијом, да би му руке отекле. Погледајте ту сцену:

 

Породице жртава повеле су након ослобађајуће пресуде и парнички поступак против Симпсона, у којем порота у Санта Моники није имала исту "расну конфигурацију" као и у кривичном суђењу за убиство и ту је проглашен кривим - и то једногласно.

Симпсону је тада наложено да плати 33,5 милиона долара одштете породицама жртава, али то никад није урадио у пуном износу, иако су потом вршене и аукције његових трофеја и сувенира из велике каријере америчког фудбалера. Прикупљени износ није био ни приближно довољан.

О Џеј Симпсону потом су одузета права на зараду од евентуалне продаје своје књиге и давања ТВ интервјуа, а он је често улазио у проблеме за законом, посјећивао журке, био хапшен због провалништва, туча у саобраћају, ФБИ му је упадао у дом у потрази за недозвољеним супстанцама, доказима о прању пара... Таквим животом ишао је само у једном смјеру - назад у затвор.

Кривично дјело направио је 2007. године и био је осуђен на чак 33 године затвора. Правдајући се да "иде само да врати своје ствари", он је са групом мушкараца упао у један хотел-казино, уперио пиштољ у мушкарца који је тврдио да има његове сувенире из играчких дана и потом био ухапшен. Тврдио је да су те ствари "украдене" од њега, а суд у Невади му није дао да се извуче, већ га је осудио на вишедеценијску казну, уз могућност да буде пуштен на условну слободу тек 2017. године.

У љето те године изашао је на слободу, а 2021. му је укинута условна због доброг понашања. Потом је покушавао да настави живот тамо гдје је стао у љето 1994, али га је двоструко убиство прогањало на сваком кораку, гдје год и како год би се огласио.

Једном приликом, годину након изласка на слободу, у интервјуу је чак и индиректно признао да је извршио убиство. Причајући о злочину у вили и о сукобу са Голдманом, Симпсону се отело из уста: "Узео сам нож, тога се сјећам...". Када је схватио да се није оградио, додао је: "Хипотетички сам узео нож" и почео је да се смије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана