Узбуњивач у судском поступку против „Боинга“ пронађен мртав

Танјуг
Узбуњивач у судском поступку против „Боинга“ пронађен мртав

ЧАРЛСТОН - Бивши радник америчког произвођача авиона „Боинг“, Џон Барнет, познат по узбуњивању јавности у вези са стандардима производње у компанији, пронађен је мртав у САД.

Мртвозорник округа Чарлстон у Јужној Каролини саопштио је да је Барнет (62) преминуо од рана које је нанио сам себи 9. марта, а полиција истражује случај.

Барнет је за „Боинг „радио 32 године, од којих посљедњих седам као менаџер квалитета на “787 Дримлајнеру”, а пензионисао се 2017. године из здравствених разлога.

Прије смрти је свједочио у судском процесу против „Боинга“, наводи BBC.

Барнет је 2019. године за BBC изјавио да су радници, под притиском, намјерно уграђивали у авионе дијелове који су испод стандарда квалитета. Такође је рекао да је открио озбиљне проблеме са системима кисеоника, што би могло значити да једна од четири маске за дисање не би радила у хитним случајевима.

Барнет је касније навео да радници нису испоштовали процедуре намијењене праћењу компоненти кроз фабрику, што је омогућило да неисправне компоненте нестану.

Он је истакао да су у неким случајевима дијелови испод стандарда квалитета чак уклоњени из канти за отпад и стављени у авионе који су грађени како би се спријечила кашњења на производној линији. Барнет је тврдио да је упозорио надређене на откривене проблеме, али да по том питању ништа није предузето.

Иако је „Боинг“ демантовао његове тврдње, преглед америчког авио- регулатора, Федералне управе за авијацију (ФАА) 2017. године, потврдио је неке од забринутости бившег менаџера. Утврђено је да је локација најмање 53 дијела авиона испод стандарда квалитета у фабрици непозната и да се сматрају изгубљенима, а „Боингу“ је тада наређено да предузме корективне мјере.

Када је ријеч о боцама са кисеоником, компанија је саопштила да је 2017. године “идентификовала поједине боце кисеоника примљене од добављача које нису биле правилно постављене”, али је негирала да је било која од њих уграђена у авион.

Након што је отишао у пензију, Барнет је покренуо дугогодишњи судски поступак против компаније. Оптужио је Боинг га је омаловажавао и зауставио његову каријеру због проблема на које је указао, а „Боинг“ је одбацио те оптужбе.

У вријеме своје смрти, Барнет је био у Чарлстону како би обавио правне интервјуе у вези са тим случајем.

Прошле недјеље је дао званичан исказ у којем су га испитивали адвокати „Боинга“, прије него што га је унакрсно испитао његов бранилац. Испитивање је требало да се настави у суботу, али је он пронађен мртав у свом камиону на паркингу хотела у ком је боравио.

Барнетов адвокат је његову смрт назвао “трагичном”, док је „Боинг“ у саопштењу изнео да компанија “жали” за бившим запосленим, као и да су њихове “мисли са Барнетовом породицом и пријатељима”. Тренутно су стандарди производње „Боинга“ и његовог кључног добављача “Спирит Аеросистемс” под интензивним испитивањем. Истраживање рада ових компанија услиједило је након инцидента почетком јануара, када су врата за излаз у случају нужде експлодирала на новом “Боинг 737 Макс”, убрзо након полијетања са међународног аеродрома у Портланду. Прелиминарни извјештај америчког Националног одбора за безбједност саобраћаја сугерисао је да четири кључна завртња, дизајнирана да безбедно држе врата, нису била постављена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана