Узбуњивач из Боинга: Неисправни дијелови авиона можда коришћени на авионима компаније

Танјуг
Foto: Илустрација

СИЈЕТЛ - Неки неисправни дијелови авиона можда су коришћени у процесу производње Боингових комерцијалних летјелица, наводи се у данас објављеној новој притужби узбуњивача из те америчке авио-компаније.

Запослени у Боингу Сем Мохавк тврди да је, када је Боинг поново покренуо производњу модела "737 Макс", након два смртоносна судара 2018. и 2019. године, дошло до "300 одсто повећања у извјештајима о дијеловима, који нису испунили стандарде произвођача", пренио је Си-Би-Ес.

Медиј додаје да, иако је требало да ти дијелови модела "737 Макс" буду уклоњени из производње и пажљиво праћени, у извјештају се наводи како им је изгубљен траг.

"Мохавк се плашио да се такви делови уграђују на моделе 737 и да би то могло довести до катастрофалног сценарија", наводи се у извјештају.

У документу се такође тврди да су, када је Боинг прошлог јуна сазнао за могућу инспекцију Савезне управе за ваздухопловство (Federal Aviation Administration - FAA), многи дијелови премјештени на другу локацију како би били "намјерно сакривени од управе".

Извјештај је објављен у дану када одлазећи извршни директор Боинга Дејв Калхун треба да свједочи пред Сенатом на Капитол Хилу због забринутости јавности у вези са безбједношћу авиона те компаније, након инцидента током једног лета почетком јануара.

Тада су некоришћена врата пала са потпуно новог Боинговог авиона "737 Макс" у власништву авио-компаније Аљаска ерлајнс, након чега је остала рупа на боку те летјелице.

У оквиру истраге која је у току, узбуњивачи из Боинга истакли су Сенату у априлу да су модели "737 Макс", "787 Дримлајнер" и "777" имали озбиљне проблеме током производње.

Очекује се да ће се Калхун, који води Боинг  од 2020. године, бити суочен с тешким питањима о томе како је компанија реаговала у деликатним ситуацијама.

Уочи саслушања, Сенат је подијелио извјештај са детаљима које су доставили узбуњивачи посљедњих недјеља, што обухвата и наводе о томе да је особље компаније  покушавало да користи неисправне дијелове у авионима, чак и након што су проблеми идентификовани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана