Усвојена резолуција: Хитно прекинути ватру и ослободити таоце

Срна
Усвојена резолуција: Хитно прекинути ватру и ослободити таоце

Савјет безбједности УН усвојио је данас резолуцију у којој се од Израела и палестинске милитантне организације Хамас тражи да успоставе хитан прекид ватре, те безусловно ослобађање талаца.

Америка је била уздржана, а преосталих 14 чланица Савјета безбједности УН су подржали резолуцију.

У резолуцији Савјета безбједности УН се наглашава хитна потреба за проширењем прилива хуманитарне помоћи и јачањем заштите цивила у цијелом Појасу Газе, а понавља се и захтјев за укидањем свих препрека за обезбјеђивање хуманитарне помоћи.

Састанак у Њујорку започет је минутом ћутања за жртве терористичког напада у Красногорску код Москве, у којем је у петак, 22. марта, убијено 137 људи.

Израелски медији су непосредно прије почетка састанка Савјета безбједности јавили да ће израелски премијер Бењамин Нетањаху отказати планирани одлазак делегације у Вашингтон, уколико Америка не стави вето на резолуцију.

Америка је раније три пута ставила вето на нацрте резилуција за сукобе у Гази, а у два наврата је била уздржана, чиме је омогућено Савјету безбједности УН да усвоји резолуције с циљем да се ојача помоћ Гази и затраже паузе у сукобима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана