Усвојен закон о заштити фармера од притужби комшија

СРНА
Усвојен закон о заштити фармера од притужби комшија

ПАРИЗ - Француски парламент усвојио је закон о заштити пољопривредника од притужби комшија на буку или смрад од пољопривредних активности, како би се зауставиле "увредљиве" тужбе некадашњих становника града који су купили куће у селу.

Нацрт закона, који је предложила посланик владајуће већине Никол ле Пеј и коју је подржала центристичка влада предсједника Емануела Макрона, одобрен је са 78 гласова "за" и 12 "против" и сада ће бити прослијеђен Сенату.

"Овај закон ће ставити тачку на тужбе против фармера који не раде ништа осим свог посла - хране нас. То је приједлог здравог разума, здрав разум на селу", навео је министар правде Ерик Дупон-Морети на платформи "Икс".

Француске власти се дуго "удварају" пољопривредницима, утицајном сектору који Париз игнорише на своју штету.

Француска има историју сукоба бивших становника градова који купују сеоске куће, а затим се жале на пијетлове, лајање паса, буку пољопривредних машина или мирис стајњака.

Телевизија БФМ ТВ извјестила је да се готово 500 фармера тренутно суочава са тужбама сусједа због буке или мириса који се шире са њихових фарми. У случају који је привукао пажњу међународних медија 2019. године, суд је одлучио да пијетао по имену Морис може да настави да кукуриче упркос жалбама комшија у селу на малом острву на француској обали Атлантика.

Француска већ има законе за заштиту "чулног насљеђа француског села", уведене 2021. године, али нови закон има за циљ да пружи већу заштиту постојећим фармама од новопридошлих становника у тој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана