Усвојен нови закон који ће олакшати улазак квалификованих радника

Срна
Усвојен нови закон који ће олакшати улазак квалификованих радника

БЕРЛИН - Њемачки парламент усвојио је данас нови закон о имиграцији осмишљен да привуче квалификоване раднике у земљу, која "пати" од невиђеног недостатка радне снаге који оптерећује економију.

Закон, за који су се залагали владајући СПД лијевог центра, либерални ФДП и Зелени, добио је 388 гласова за, док су 234 посланика гласала против, а 31 је био уздржан.

Конзервативни парламентарни блок састављен од опозиционе ЦДУ и њене баварске братске странке ЦСУ гласао је против закона, тврдећи да ће он олакшати улазак неквалификованих радника.

Против је гласала и партија крајње деснице АфД.

Закон укључује систем заснован на бодовању који смањује препреке за улазак кандидата у складу са њиховим професионалним квалификацијама, животном добу и знању језика.

Удружење њемачких привредних и индустријских комора /ДИХК/ саопштило је раније ове године да се више од половине њемачких компанија бори да попуни слободна радна мјеста због недостатка квалификованих радника.

Проценат компанија које се суочавају са потешкоћама у запошљавању био је на највишем нивоу икада, утврдио је ДИХК у свом истраживању које је обухватило 22.000 компанија, при чему је 53 одсто пријавило мањак радне снаге

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана