Усвајање дјеце из Јужне Кореје у Данској 1970-тих било праћено незаконитостима

Танјуг
Foto: Илустрација

КОПЕНХАГЕН - Усвајање дјеце из Јужне Кореје у Данској 1970-их и 1980-их година било је праћено "систематским незаконитим поступањем" у тој азијској земљи, укључујући промјене информација о поријеклу дјетета и усвајање без знања биолошких родитеља, саопштила је данска агенција који надзире међународна усвајања дјеце.

Агенција, која ради у оквиру данског министарства за социјална питања, навела је у четвртак да су велике суме новца пребачене између данских и јужнокорејских организација ради усвајања дјеце, преноси АП.

Извjештај на 129 страница фокусиран је на период од 1. јануара 1970. до 31. децембра 1989. године.

Влада у Сеулу је 2013. године почела да захтијева да страно усвајање пролази кроз судове, а тим потезом је окончана вишедеценијска пракса да приватне агенције диктирају процес усвајања јужнокорејске деце у страним земљама.

Током двије деценије извршено је укупно 7.220 усвајања јужнокорејске деце у Данској.

У данском извјештају се истиче да су двије агенције у Данској -DanAdopt и AC Boernehjaelp биле упознате са тим да су вршене промјене информација о поријеклу дјеце из Јужне Кореје.

Извјештај је сачињен након низа питања који је покренула организација Danish Korean Rights Group 2022. године.

Та група је навела да је и даље потребна независна истрага о том питању како би одговорни били приведени правди.

Крајем 1970-их и средином 1980-их година јужнокорејске агенције тражиле су новорођенчад или малу дјецу из болница и сиротишта, често у замјену за плаћања, и управљале породилиштима у којима су самохране мајке биле под притиском да дају своје бебе.

Радници агенција за усвајање ишли су у фабричка подручја и насеља са становницима са ниским примањима у потрази за породицама које би могле да буду убеђене да дају своју дјецу.

Једина данска агенција за усвајање у иностранству ДИА саопштила је 16. јануара да укида своје омогуćавање међународних усвајања, након што је владина агенција изразила забринутост због процедура које прикривају биолошко поријекло дјеце која се усвајају.

ДИА је посљедњих година посредовала у усвајању на Филипинима, у Индији, Јужној Африци, Тајланду, Тајвану и Чешкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана