Ускоро пуна интеграција Бугарске и Румуније у зону Шенгена

Срна
Ускоро пуна интеграција Бугарске и Румуније у зону Шенгена

Одлука о пуној интеграцији Бугарске и Румуније у зону Шенгена очекује се ове године, саопштено је из Европске комисије.

"Ми у Комисији снажно поздрављамо ово достигнуће, које слиједи послије историјске одлуке Савјета из децембра 2023. године. Савјет ће морати да донесе одлуку о утврђивању датума за укидање контрола на унутрашњим копненим границама између Бугарске, Румуније и других земаља Шенгена. Комисија ће наставити да пружа сву неопходну подршку Савјету како би се обезбједило да одлука о копненим границама буде донијета 2024. године", наводи се у саопштењу Комисије.

Румунија и Бугарска од сутра дјелимично улазе у безвизни простор Шенгена што значи да су за сада укинуте поморске и ваздушне контроле за ове земље. На снази остају контроле на границама на копну.

Европски медији јавили су почетком мјесеца да ће даља интеграције Бугарске и Румуније у зону Шенгена зависити од испуњења захтјева ЕУ у вези са илегалном миграцијом.

Ове двије земље мораће да се саме побрину и ријеше питање илегалних миграција на својој територији и не смију дозволити недокументованим мигрантима да пређу на атериторију других чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана