Ускоро објављивање листе Епштајнових "муштерија"

Срна
Ускоро објављивање листе Епштајнових "муштерија"

БИЈЕЉИНА - Америчка и свјетска јавност очекују скоро објављивање имена 200 особа које су наведене у повјерљивим судским документима и које су повезане са истрагом о трговини људима у сврху секса, а једна од тих личности је и бивши амерички предсједник Бил Клинтон.

Имена су прикупљена у сврху истраге против милијардера Џефрија Епштајна и његове сараднице Гислејн Максвел.

Како преноси ТБ мрежа "Еј-Би-Си њуз", документи ће вјероватно разоткрити идентитете десетина сарадника сада покојног Епштајна, који су до сада у судским документима били познати само као "Џон" или Џејн Доес".

Према том извору, Клинтон је у повјерљивим документима идентификован као "Дое 36" и спомиње се у више од 50 редигованих докумената.

До отварања ових списа и судског документа долази девет година након што је једна од жртава, поднијела тужбу против Гислејн Максвел, оптужујући је за умјешаност у активности сексуалне трговине Џeфрија Епштајна, финансијера и осуђеног сексуалног преступника.

ЕпшТајн је наводно умро након вјешања у својој затворској ћелији на Менхетну, гдје је чекао суђење под оптужбом за сексуалну трговину дјецом и завјеру.

Затворске камере нису радиле, а у истрагу о наводном самоубиству укључио се и Еф-Би-Ај.

Истраживања су показала да само 16 одсто Американаца вјерује у службено објашњење о томе да се Епштајн сам убио.

Сличну судбину доживио је и Епштајнов сарадник Жан-Лук Брунел у француском затвору када се, наводно, такође убио вјешањем.

Епштајн је ухапшен 2019. под оптужбама за трговину дјецом у сврху секса, а портпарол Била Клинтона издао је изјаву у којој негира било каква сазнања о Епштајновим криминалним активностима.

Клинтон је тврдио да није комуницирао са Епштајном више од десет година и да никада није посјетио његова имања.

Веза између Клинтона и Епштајна постала је позната јавности 2002. године када су новинари открили информације о Клинтоновим путовањима Епштајновим авионима на "филантропску турнеју" у неколико афричких земаља.

Тада је Клинтон хвалио Епштајна, истичући његову "финансијску оштроумност и филантропску преданост", те његово "разумијевање глобалних тржишта и модерне умјетности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана