Ураган погодио Бахаме и креће према Куби

Агенције
Ураган погодио Бахаме и креће према Куби

ВАШИНГТОН – Ураган Оскар погодио је данас југоисточне Бахаме и кренуо према Куби, саопштио је Центар за урагане.

Оскар, који је Центар окарактерисао као врло мали ураган, формирао се јуче као тропска олуја источно од острва Теркс и Каикос да би брзо прерастао у ураган, преноси CBS Њуз.

Очекује се да ће ураган касније поподне или током вечери стићи до Гвантанама или Холгина на истоку Кубе, где ће, како се очекује, донијети обилнију кишу, најавио је Центар за урагане.

Оскар би поново требало да погоди Бахаме у уторак, само на другом месту.

Владе Бахама и Кубе издале су упозорење на ураган за југоисточна Бахамска острва и кубанске провинције Холгин и Гвантанамо, до Пунта Маисије. Кубанске власти су такође издале упозорење за сјеверну обалу провинције Лас Тунас.

Очекује се да ће Оскар ослабити након удара у копно, али би још увијек могао да има јачину тропске олује када се сутра увече буде кретао сјеверно од Кубе и враћао ка централним Бахамима.

Максимална брзина вјетра који доноси ураган је 80 миља на сат, а центар је лоциран на око десет миља југозападно од острва Велика Инагу.

Током ове сезоне урагана, која је почела 1. јуна а завршава се 30. новембра, САД су погодила два снажна урагана у размаку од две недеље, Хелена и Милтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана