Ураган оштетио српску цркву на Флориди

Танјуг
Ураган оштетио српску цркву на Флориди

ТАЛАХАСИ - Ураган “Милтон” оштетио је два стуба на српској цркви на Флориди, изјавио је данас дописник РТС-а Александар Жигић и додао да, према извјештајима, нема жртава међу српским држављанима на Флориди.

-Једино смо чули од свештеника да су оштећена два стуба која држе куполу цркве, то је једна од новосаграђених цркава - рекао је Жигић.

Он је додао да је све прошло боље него што се очекивало.

Жигић је истакао да на територији Тампе живи и значајан број Срба и постоје двије велике црквеношколске општине, и у оближњем Сент Петерсбургу и Клирвотеру, који су имали заказане српске фестивале за неколико недјеља.

Додао је да Срби живе и јужније, у Норт Порту и Нејплсу, као и у Орланду.

Како је рекао, ураган “Милтон” је погодио већи дио Флориде, обрушио се у донио велике поплаве и торнада којих је било више од 20 и то је рекордан број.

Нагласио је да се процјењује штета и да су распоређене хиљаде јединица Националне гарде, којима помажу јединице из других америчких држава.

Према његовим ријечима први извјештаји указују да би трошкови санација могли да буду већи од 60 милијарди долара као и да је директор Одјељења за ванредне ситуације Флориде Кевин Гатри рекао да се и даље очекује олујни талас у неким дијеловима државе и замолио је становнике погођених подручја да остану у близини склоништа.

Ураган “Милтон” је опао на олују друге категорије, да би рано јутрос прешао у олују прве категорије, уз вјетар брзине од око 135 километара на сат, а напустио је Флориду у близини Кејп Канаверала.

Ураган “Милтон” је оставио више од 2,6 милиона потрошача без струје и најмање 16 особа је погинуло, потврдили су званичници за Си-Би-Ес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана