Упозорење сеизмолога: Пријети разорни земљотрес јачине девет степени по Рихтеру

ГС
Foto: Би-Би-Си

ИСТАНБУЛ - Водећи турски сеизмолог проф. др Наци Горур упозорава да Истанбулу пријети разоран земљотрес од чак девет степени Рихтера, а најгоре ће проћи европски дио тог града.

Након земљотреса у Кахраманмарашу од шестог фебруара, који су названи катастрофом вијека, све очи су биле окренуте ка грађевинском фонду у Истанбулу и почеле су да се предузимају мере предострожности и убрзање урбане трансформације.

Земљотрес јачине 5,1 степен Рихтерове скале који се догодио прошле недеље код обале Гемлик-Мудања у Мраморном мору био је срцепарајући.

А ново упозорење стигло је од сеизмолога Наци Горура.

Професор Горур каже да постоји бојазан од великог земљотреса чак и у Истанбулу. Ако се предвиђања магнитуде девет остваре, земљотрес ће бити разоран и погодити чак и добро изграђене структуре.

„Замислите траку од првих 10 километара која почиње од обале Мраморног мора. Тамо ће бити више проблема, јер се очекује да ће интензитет земљотреса достићи девет Рихтера од залива Хорн до Силиврије“, рекао је он.

Постоје различити коментари стручњака, али Горур годинама упозорава на овај сценарио који се веома разликује од њихових,преноси Б92.

„Нећу да наводим имена, али они нису стручњаци. Нису ни научници. Када кажете експерт, мора да сте проучавали тему о којој говорите, вршили запажања, прикупљали податке, испитивали и интерпретирали те податке, пропуштали их кроз научни филтер, а ваш рад мора бити објављен у међународно угледном часопису. Ово је научна студија и стога нешто што може да уради само стручњак“, рекао је он.

„Планета се не понаша онако како неко мисли“

Турска је, послије катастрофалних земљотреса шестог фебруара, сада скренула пажњу на Истанбул и његов грађевински фонд, како би имала план превенције и убрзала урбану трансформацију града.

„У геологији се скоро све расправља у смислу процента вјероватноће. Не можемо тачно рећи како се планета понаша, то није као математика. Увијек би требало рећи 'можда'. Можда се неће десити јер неће бити сутра, али биће за три дана. Планета се не понаша онако како неко мисли. Парсонс је урадио студију 2000. Било је и турских научника. Док су радили ту студију, испитивали су земљотресе у геолошком периоду. Испитивали су корист од акумулације стреса. Према резултатима прорачуна преноса напона, вјероватноћа да ће се земљотрес десити у року од 30 година након 1999. године је 64 одсто. Ово је веома велика вјероватноћа. Ове године Парсонс је ово ревидирао и обратио нам се из САД. Као резултат његове ревизије, ова вјероватноћа се смањила на 47 одсто“, рекао је он.

Професор објашњава и да су стијене с азијске стране Истанбула много тврђе у односу на оне с европске.

„Замислите то као стари сир и свјеж сир. Мјесто гдје се гради на европској страни нема довољно квалитетне стијене. То су пешчане, слабе стијене са водом у њима. Европа је у овој ситуацији. Азија је сушта супротност. Ово у великој мери утиче на грађевински фонд и отпорност током земљотреса“, објашњава он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана