Упад у јужни Либан предводи једна од најбољих јединица ИДФ-а

Танјуг
Упад у јужни Либан предводи једна од најбољих јединица ИДФ-а

БЕЈРУТ - Упад израелске војске у јужни Либан, покренут у понедјељак увече, предводи 98. дивизија, једна од најбољих јединица Израелских одбрамбених снага (ИДФ), која се састоји од падобранаца и бригаде командоса, Схајетет 13 (13. флота), елитне јединице израелске морнарице и 7. оклопне бригаде.

Та дивизија, коју је предводио бригадни генерал Гај Леви, била је одговорна за неутрализацију руководилаца Хамаса и враћање талаца у Гази између децембра 2023. и марта 2024. године, преноси Фигаро.

Портпарол ИДФ-а је у понедјељак увече појаснио да је дивизија прошлих недјеља била обучена за ту операцију.

-Након вишемjесечних маневара у Појасу Газе, где су борци дивизије стицали вјештине и оперативно искуство, кренули су на сјевер и сада су на маневрима у сјеверном сектору, након што су извршили потребна прилагођавања за борбу у Либану - саопштила је ИДФ.

Израелска војска (ИДФ) почела је ограничeне копнене операције у јужном Либану против милитантне групе Хезболах и инфраструктуре која се налази дуж сјеверне границе Израела, а како је навела циљ је инфраструктура Хезболаха у бројним либанским селима дуж границе која представљају пријетњу израелским градовима.

Копненим трупама помоћ су пружале ваздушне и артиљеријске снаге, саопштила је војска, додајући да је операција заснована на плановима које су израдили Генералштаб и северна команда ИДФ.

Циљ напада у Бејруту

 Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је циљ ноћних ваздушних напада у насељу Дахијех у Бејруту било неколико локација милитантне групе Хезболах, укључујући погоне за производњу оружја и другу војну инфраструктуру.

-Терористичка организација Хезболах намјерно гради своје војне локације у срцу Бејрута и уграђује их у насељене центре у граду - навео је ИДФ.

У саопштењу је додато да ће ИДФ наставити да дјелује "како би осигурао безбједност државе Израел и њених грађана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана