Унутрашње подјеле ЕУ у вези са мигрантима

Srna
Foto: Twitter

МИНХЕН- ЕУ се суочава са унутрашњим подјелама у рјешавању миграционих токова, пошто државе чланице не могу да се договоре око заједничког става због индивидуалних односа са земљама поријекла миграната, изјавила је комесар ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон.

"Имамо унутрашњи изазов по питању имиграције, а то је да морамо да говоримо једним гласом као тим Европе. Приближавамо се томе, али то је понекад изазов, јер различите чланице имају различите односе са неким земљама", рекла је она на Минхенској безбједносној конференцији.

Она је истакла да ЕУ треба да блиско сарађује са државама изван блока како би заштитила своје спољне границе и управљала миграцијама "на уредан начин".

Јохансонова је раније овог мјесеца рекла да је број тражилаца азила 2022. достигао милион, уз још 300.000 илегалних улазака. Око 60 одсто тих захтјева за азил било је од људи којима није била потребна међународна заштита, истакла је она.

Европска комисија повезује велики обим посла у миграционим службама са сукобом у Украјини. ЕУ се прошле године суочила са приливом милиона украјинских избјеглица који, за разлику од људи из других земаља, аутоматски добијају избјеглички статус.

Миграције су годинама биле једно од главних питања унутар ЕУ јер државе чланице имају различите приступе том питању, а земље попут Аустрије и Мађарске традиционално дијеле оштрију миграциону политику од остатка блока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана