УНОДЦ: Захтјеви за набавку кокаина у свијету све већи

Танјуг
УНОДЦ: Захтјеви за набавку кокаина у свијету све већи

БЕЧ- Захтjеви за набавку кокаина су све већи у свијету, а кријумчарење метамфетамина се шири и даље од постојећих тржишта, укључујући Авганистан, наводи се у годишњем извјештају Агенције за борбу против наркотика и криминала при Уједињеним нацијама (УНОДЦ).

Гајење коке и производња кокаина били су на рекодним нивоима 2021. године, док је глобалан број корисника кокаина исте године био 22 милиона и расте све више, наводи се у извјештају УНОДЦ, пренео је Ројтерс.

Запљене кокаина, међутим, расту брже него производња, па се укупна количина расположиве дроге држи под контролом до неке мјере, оцјењује се у извештају.

-Свијет се тренутно суочава са повећањем захтјева за кокаином, што се осјећа широм планете и вјероватно ће да подстакне развој нових тржишта изван традиционалних граница. Иако је глобално тржиште кокаина концентрисано у Америци, западној и централној Европи, па и Аустралији, највећи раст, условно речено, дешава се на тржиштима у Африци, Азији и југоисточној Европи - наводи се у извјештају.

Док се око 90 одсто метамфетамина конфискује у Азији и Сјеверној Америци, подаци показују да су се тржишта стабилизовала на високим нивоима, али се кријумчарење повећало на другим мјестима, као што је Блиски исток и западна Африка, каже се у извјештају.

Извјештаји о запљенама метамфетамина произведеног у Авганистану указују на то да се ситуација ијмења, јер се у тој земљи производи и 80 одсто недозвољеног опијумског мака, од кога се прави хероин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана