Уништено 15 украјинских дронова у Донбасу

ГС
Foto: Тасс

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 701 дан.

Уништено 15 украјинских дронова у Донбасу

Руска Борбена група "Југ" уништила је 15 украјинских дронова током претходног дана, рекао је агенцији ТАСС портпарол Групе Вадим Астафјев.

"Системи противваздушне одбране и електронског ратовања оборили су 15 украјинских беспилотних летјелица код Спорног, Шевченка и Марјинке у Доњецкој Народној Републици", навео је Астафјев.

Према његовим ријечима, руске снаге уништиле су и пољску самоходну хаубицу "краб", америчке хаубице "М777" промјера 155 милиметара и "М119" промјера 105 милиметара, као и хаубице "Мста-Б" и "Д-20" промјера 152 милиметра, те двије самоходне хаубице "гвоздика".

Служба безбједности Украјине (СБУ) покренула кривични поступак по предмету пада авиона Ил-76

Служба безбједности Украјине (СБУ) покренула је кривични поступак по предмету пада авиона Ил-76 са 65 украјинских ратних заробљеника, јавила је агенција РБК, позивајући се на СБУ.

Указује се да је предмет класификован под чланом о кршењу закона и обичаја ратовања.

Русија ће наставити да разговара о размјени заробљеника са Украјином

Русија ће наставити да разговара о размјени заробљеника са Украјином и након пада Ил-76, али узимајући у обзир све догађаје, рекао је шеф Комитета за одбрану Думе Андреј Картаполов.

„Не можемо да напустимо наше момке и зато ћемо чак и разговарати са ђаволом, радити чак и са нечистима, али морамо да извучемо наше момке, немамо другог избора", додао је он.

Велика Британија затражила од Њемачке да јој прода крстареће ракете Таурус

Велика Британија је затражила од Њемачке да јој прода крстареће ракете Таурус, обећавајући у замјену да ће Украјини испоручити више пројектила дугог домета Сторм Шедоу. То ће омогућити да се изађе из ћорсокака по питању испорука високопрецизног оружја у Кијев, пише Ханделсблат, позивајући се на изворе у њемачкој влади и дипломатским круговима.

Британска страна је изнијела предлог прије неколико недеља, али њемачка влада још није дала одговор. Администрација њемачког канцелара Олафа Шолца званично не коментарише ову информацију, али, како наводи Ханделсблат, разматрају могућност продаје Тауруса Лондону.

Пронађене обје црне кутије руског војно-транспортног авиона Ил-76

Обје црне кутије руског војно-транспортног авиона Ил-76 који је оборила Украјина пронађене су на месту пада у Белгородској области, техничко стање је добро, рекао је за Спутњику представник хитних служби.

„Откривене су обје црне кутије – уређај за снимање параметара лета и диктафон", рекао је саговорник агенције.

Игнат: Кијев сада не би могао да прихвати ловце Ф-16

Кијев сада не би могао да прихвати ловце Ф-16, чак и када би му их европске земље поклониле, саопштио је представник команде Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат.

„Могли сте чути разне изјаве европских лидера да су спремни да нам испоруче авионе да територијално буду лоцирани код нас", рекао је он телевизији Рада.

„Али то није опција која одговара Украјини. Они су нам потребни за посао, да покрију ваздушни простор", додао је он.

Игнат је објаснио да тренутно у Украјини не постоји инфраструктура неопходна за одржавање Ф-16 и, поред тога, нема пилота обучених за управљање њима.

„То нису само авиони, већ авијациони комплекси који захтевају одговарајуће услове, опремљене аеродроме и пилоте", навео је он.

Русија извела 14 напада дроновима и пет напада ракетама током ноћи

Русија је извела 14 напада дроновима и пет напада ракетама током ноћи, саопштила је украјинска војска и додала да су ПВО системи оборили 11 дронова.

Украјинско ратно ваздухопловство навело је на Телеграму да је Русија гађала углавном југ Украјине, пренио је Ројтерс.

Регионални гувернер Одесе Олех Кипер навео је на Телеграму да су двије особе рањене током напада на црноморску луку.

"Упркос ефикасном и плодоносном напору наше одбране да одбије непријатељске нападе, нажалост, индустријски објекат у Одеси је погођен, а оштећене су стамбене зграде", рекао је Кипер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана