Уништен украјински систем М777 из којег је гранатиран Доњецк

ГС/Агенције
307 дана рата у Украјини
Foto: Евгений Биятов/РИА Новости | 307 дана рата у Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ – У току је 307. дан рата у Украјини....

Мелони обећала Зеленском војну, политичку и економску подршку Италије

Председник Украјине Вoладимир Зеленски изјавио је да га је италијанска премијерка Ђорђа Мелони информисала да се у тој земљи разматра предаја ПВО система Кијеву.

„Изразио сам захвалност Џорџи Мелони на солидарности и свестраној подршци Украјини. Захвалио само јој што је италијанска влада издвојила додатних 10 милиона евра у виду помоћи. Ђорђа Мелони саопштила је да се разматра питање испоруке система за противваздушну одбрану за заштиту украјинског неба. Разговарали смо о формули мира“, написао је Зеленски на свом Телеграму.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

◾Руске артиљеријске снаге ликвидирале су више од 40 украјинских војника у ДНР;

◾Руске оружане снаге уништиле су више од 70 украјинских војника јућно од Доњецка;

◾Руске трупе уништиле су четири хаубице Мста-Б и две хаубице Д-20, Оружаних снага Украјине код Харкова, Херсона и у ДНР;

◾Оружане снаге Русије погодиле су 79. десантну бригаду Оружаних снага Украјине у ДНР, ликвидирано је око 60 украјинских војника;

◾Оружане снаге РФ уништиле су двије украјинске самоходне артиљеријске јединице „Гвоздика“ у ДНР;

◾Оружане снаге Русије уништиле су артиљеријски систем М777, америчке производње, из којег је вршено гранатирање Доњецка;

◾Руска војска је погодила резервно командно мјесто украјинске војске код Краматорска.
 

Сирене за ваздушну опасност широм Украјине

Широм Украјине проглашена је ваздушна опасност, преноси Гардијан.


ЛНР: Украјинска војска концентрише трупе у област Кремине

Украјинске оружане снаге концентришу трупе у област Кремине, саопштили су званичници самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР).

-Забиљежили смо пребацивање јуришних група, састављених од Украјинаца обучених у иностранству и страних плаћеника, у област Кремине - рекао је данас званичник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко за ТАСС.

Према ријеечима Марочка, који се позива на обавјештајне податке ЛНР, украјинска војска је током покушаја да пробије руску одбрамбену линију у Кремини претрпјела губитке и „вратила се на раније заузете положаје”.

-Они сада врше прегруписавање и попуњавање трупа како би наставили офанзиву - истакао је Марочко.

Јуче је неколико украјинских медија извјестило да су украјинске оружане снаге наводно заузеле Кремину, а генералштаб украјинске војске током јучерашњег дана није потврдило ову информацију, наводи ТАСС.

Лавров: Анонимни званичници Пентагона пријете покушајем атентата на Путина

Изјаве анонимних званичника Пентагона о удару којим би се "обезглавио Кремљ" су заправо пријетње  покушајем атентата на предсједника Русије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за ТАСС.

-Вашингтон у томе предњачи, пошто неки анонимни званичници из Пентагона заправо износе пријетње да ће извршити обезглављујући удар на Кремљ, што је у ствари пријетња покушајем атентата на руског предјседника - рекао је Лавров.

Он је упозорио и да, "ако неко заиста размишља о таквим идејама", мора да буде свјестан "могућих посљедица таквих планова“.

Шеф руске дипломатије у интервјуу за ТАСС је подсјетио и на бројне сигнале са Запада у вези с конфронтацијом која би била повезана са нуклеарном сфером и навео да је бивша британска премијерка Лиз Трас  један од тих примјера, са својом изјавом током предизборне кампање, када је, како је истакао Лавров, рекла да је спремна да нареди нуклеарни удар.

Лавров је изјавио и да САД и њени савезници у НАТО настоје да побиједе Русију на бојном пољу како би је уништили.

-Поступци колективног Запада и њиховог марионетског украјинског предсједника Володимира Зеленског потврђују глобалну природу украјинске кризе. Није тајна да је стратешки циљ САД и њених савезника из НАТО да постигну побједу над Русијом на бојном пољу, што би искористили као механизам слабљења или чак уништавања наше земље - рекао је Лавров.

Он је навео и да Москва и Вашингтон  не могу да постигну нормалан дијалог због конфронтацијског курса који заговара амерички предсједник Џозеф Бајден.

-Одржавање нормалног дијалога са Бајденовом администрацијом, која као један од својих циљева проглашава стратешки пораз наше земље, објективно је немогуће - рекао је Лавров.

Руски високи дипломата је напоменуо да су „руско-амерички односи у заиста жалосном стању и да су у застоју због Вашингтона“.

-Ми полазимо од реципроцитета под било којим околностима када је у питању изградња дијалога. Другим ријечима, по правилу дјелујемо по принципу око за око, али не увијек и нужно симетрично - додао је Лавров.

Он је нагласио да је Москва спремна да разговара са САД о безбједносним питањима у контексту Украјине, али и у широј стратешкој перспективи, када, како је рекао, Вашингтон постане свјестан своје штетне политике и да не постоји алтернатива  изградњи односа са Москвом, осим оне на правичној основи уз поштовање легитимних интереса Русије.

Зеленски: Ситуација у Донбасу тешка и мучна

Предсједник Украјине Володимир Зеленски оцијенио је ситуацију у Донбасу, на истоку Украјине, као "тешку и мучну“.

-Бахмут, Кремина и друге области у Донбасу, које сада захтијевају максималну снагу и концентрацију. Тамо је ситуација тешка, болна - рекао је Зеленски у видео обраћању.

Навео је да руске снаге користе све ресурсе који су им на располагању како би оствариле бар неки напредак, преноси Интерфакс Украјина.

УН: Гутереш спреман да посредује самитом о Украјини само уз сагласност свих страна

Генерални секретар УН Антонио Гутереш спреман је да посредује када је ријеч о одржавању самита о Украјини само уз сагласност свих страна, укључујући и Русију, речено је РИА Новостима у кабинету Гутереша.

Агенција наводи да јој је, поводом иницијативе Кијева за одржавање самита о Украјини, чији би посредник био Гутереш, у кабинету генералног секретара речено да Гутереш може да посредује само ако све стране желе да он буде посредник.

Зеленски: Скоро девет милиона Украјинаца је без струје

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да несташице електричне енергије и даље постоје, и да је скоро девет милиона људи остало без струје.

Зеленски је у свом ноћном видео обраћању рекао да су радници који поправљају мрежу након поновљених руских напада поново повезали многе људе током Божића, али да проблеми и даље постоје, пренио је Ројтерс.

-Наравно, несташице и даље постоје. Рестрикције се настављају. Ситуација ове вечери у различитим регионима Украјине јесте да је скоро девет милиона људи без електричне енергије. Али бројеви и дужина рестрикција се постепено смањују - истакао је Зеленски.

Лавров: Или ће Украјина испунити приједлоге Москве или ће руска војска одлучивати

Приједлози Москве за демилитаризацију и денацификацију Украјине добро су познати Кијеву и на украјинским властима је да их испуне, иначе ће руска војска одлучивати о томе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Он је рекао да су Украјини добро познати приједлози Русије за демилитаризацију и денацизацију територија које контролише Кијев као и за елиминисање пријетњи по безбједност Русије, јавиле су руске државне агенције.

-Поента је једноставна: испуните их за своје добро. У супротном, о том питању cће одлучивати руска војска - истакао је Лавров, пренио је Ројтерс.

Кијев жели мировни самит у фебруару

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је данас да његова земља жели да учествује у самиту о завршетку рата, али да не очекује да ће Русија учествовати на том скупу.

Кулеба је за АП изјавио да његова влада жели да се у наредна два мјесеца одржи “мировни” самит чији би посредник био генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Он је рекао да прије директних разговора његове земље са Москвом, Русија мора да се суочи са трибуналом за ратне злочине и додао да, међутим, друге земље имају пуну слободу да разговарају са Русима, као што је био случај када је постигнут договор о извозу житарица између Турске и Русије.

Кулеба је, такође, изјавио да је “апсолутно задовољан” резултатима посјете предсједника Володимира Зеленског САД прошле недјеље и открио да је америчка влада направила посебан план да ракетни систем „Патриот“ буде спреман да постане оперативан у тој земљи за мање од шест мјесеци.

Обука обично траје до годину дана, навео је Глас Америке.

Током интервјуа који је снимљен у Министарству спољних послова у Кијеву, Кулеба је изјавио да ће Украјина урадити “све што може да побиједи у рату 2023”.

-Сваки рат се завршава путем дипломатије - рекао је и додао да се сваки рат завршава као резултат акција предузетих на бојном пољу и за преговарачим столом.

Кулеба је казао да би украјинска влада вољела да се “мировни” самит одржи до краја фебруара.

-Уједињене нације би биле најбоље мјесто за одржавање тог самита, јер се не ради о услузи било којој земљи. Поента је да сви буду заинтересовани да учествују - навео је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана