Уницеф: Рекордан број тешких кршења права дјеце у сукобима током прошле године

Танјуг
Foto: Агенције

ЊУЈОРК- У сукобима током прошле године забиљежен је највећи број тешких кршења права дјеце, од 2005. године, када су Уједињене нације почеле да их прате, саопштио је Уницеф.

Како се наводи, у 2022. години било је укупно 27.000 тешких кршења права дјеце, као што су присилно регрутовање, убиства и рањавања, сексуално насиље, отмице и нападе на школе и болнице.

У сукобима између Израелаца и Палестинаца, као и у Конгу и Сомалији, у опасност су доведени највише млади.

Уницеф је такође изразио забринутост због положаја младих на Хаитију, у Нигерији, Етиопији, Мозамбику и Украјини.

Замјеник извршног директора Уницефа Омар Абди рекао је пред Савјетом безбједности УН да је почињено више од 27.000 тешких прекршаја над децом током прошле године, у односу на 24.000 2021.

Он је истакао да је и број конфликтних ситуација које изазивају забринутост  такође био највећи - 26.

Абди је навео да је озбиљан сукоб избио у Судану где је више од милион деце расељено због сукоба, а да је на стотине дјеце убијено и повријеђено.

Он је такође рекао да Уницеф очекује повеćање броја палестинске дјеце која су погођена недавним ескалацијама насиља.

Влада и стране у сукобу не испуњавају своје обавезе у заштити дјеце и у вези са тим потребна је недвосмислена акција, рекао је Абди.

Специјални изасланик УН за децу у оружаним сукобима Вирџинија Гамба рекла је Савјету безбједности да је 27.180 тешких прекршаја у 2022. години извршено над 18.890 дјеце и да укључује 8.620 убијених или повријеђених, 7.622 које су регрутовале или користиле владе или оружане групе, 3.985 која су отета, као и 1.165 силованих, примораних на брак или сексуално ропство.

УН су такође потврдиле нападе на 1.163 школе и 647 болница, што је повећање од 112 одсто у односу на 2021. годину, рекла је Гамба.

 У свом годишњем извјештају Савјету безбједности крајем прошлог мјесеца, генерални секретар УН Антонио Гутереш ставио је руске снаге на годишњу црну листу УН земаља које крше права дјеце у сукобима због убијања дјечака и дјевојчица и напада на школе и болнице у Украјини.

Гутереш није ставио Израел на црну листу за тешка кршења права 1.139 палестинске дјеце, укључујући 54 убиства прошле године, додаје АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана