УНИЦЕФ: Људи широм свијета изгубили повјерење у важност вакцина за дjецу

Танјуг
УНИЦЕФ: Људи широм свијета изгубили повјерење у важност вакцина за дjецу

ЊУЈОРК - Људи широм свијета изгубили су повјерење у важност вакцина за дјецу против смртоносних болести, попут морбила и дјечије парализе, током пандемије ковида-19, упозорио је у новом извјештају Дјечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ).

Према извештају, 67 милиона дјеце је током пандемије пропустило једну или више вакцина које би могле да спасу живот, а напори да се надокнади заостатак до сада су заустављени упркос све веćим епидемијама.

У 52 од 55 држава обухваćених истраживањем, интересовање јавности за дечије вакцине опало је између 2019. и 2021. године, саопштила је агенција УН, преноси Ројтерс.

Подаци су „забрињавајући сигнал упозорења“ о све већој неодлучности у вези са вакцинацијом због дезинформација, све мањег повхерења у владе и политичке поларизације, саопштио је УНИЦЕФ.

„Не можемо дозволити да поверење у рутинску имунизацију постане још једна жртва пандемије“, навела је Кетрин Расел, извршни директор УНИЦЕФ-а у саопштењу.

Према главном годишњем извјештају УНИЦЕФ-а "Стање деце у свету" ситуација са повјерењем у вакцину варирала је широм свијета, а упркос паду повјерења, више од 80 одсто испитаника у скоро половини испитаних земаља и даље мисли да су вакцине за дјецу важне, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана