УНХЦР: Више од 100.000 Јермена избjегло из Нагорно-Карабаха у Јерменију

Танјуг
УНХЦР: Више од 100.000 Јермена избjегло из Нагорно-Карабаха у Јерменију

ЖЕНЕВА - Више од 100.000 избjеглица стигло је у Јерменију из Нагорно-Карабаха, изјавио је шеф Високог комесаријата УН за избjеглице (УНХЦР) Филипо Гранди.

"Многи су гладни, исцрпљени и хитно им је потребна помоћ", навео је касно синоћ Гранди на друштвеним мрежама, пренио је Ројтерс.

УНХЦР и други хуманитарни партнери појачавају подршку јерменским властима, рекао је Гранди и додао да је међународна помоћ хитно потребна. Званичник агенције УН за избеглице изјавио је раније да би укупан број избјеглих могао достићи 120.000, што одговара процјенама цјелокупне популације Нагорно-Карабаха.

Азербејџан је саопштио да ће поштовати права етничких Јермена који одлуче да остану, али да је заувијек уништио концепт отцијепљене државе.

Власти Нагорно-Карабаха су саопштиле да све институције те самопроглашене државе престају да постоје од 1. јануара 2024. године.

Претходно је Азербејџан прогласио примирје послије покретања "антитерористичке операције" а након што је приморао јерменске сепаратистичке снаге да прихвате потпуно успостављање азербејџанске контроле у Нагорно-Карабаху, наводи Ројтерс.

Нагорно-Карабах је међународно признат као дио Азербејџана, али је прогласио отцијепљење раних 1990-тих година током рата који је избио након распада Совјетског Савеза.

Власти Азербејџана су обећале да ће заштитити права Јермена, али и поручиле да су они слободни да оду из Нагорно-Карабаха уколико то желе.

САД и други позвали су Баку да дозволи међународним посматрачима улазак у Карабах, услијед забринутости због могућих кршења људских права.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана