УНХЦР: Најмање 569 припадника Рохинџа погинуло или нестало током 2023.

Танјуг
УНХЦР: Најмање 569 припадника Рохинџа погинуло или нестало током 2023.

ЖЕНЕВА - Најмање 569 припадника Рохинџа народа погинуло је или нестало док су покушавали да побјегну из Мјанмара и Бангладеша током 2023. године, што је највећи број настрадалих припадника тог народа за готово деценију, саопштила је данас Агенција УН за избеглице (УНХЦР), позивајући на хитну акцију.

То је највећи број жртава од 2014. године, упозорио је УНХЦР позивајући на хитну акцију да се заштити та етничка мањинска група. Рохинџе су настрадале током покушаја преласка Андаманског мора или Бенгалског залива, а прошле године то је покушало да учини готово 4.500 припадника те мањинске групе, наводи УНХЦР.

У саопштењу се истиче да су веćина оних који су покушавали да крену на та путовања, односно њих око 66 одсто, били деца и жене, пренио је Ројтерс.

Више од милион Рохинџа муслимана из Мјанмара живи у шаторима од бамбуса и пластике у граничном округу Кокс Базар, у Бангладешу, а већина је побјегла након војног обрачуна у Мјанмару 2017. године. УНХЦР је позвао регионалне приобалне власти да предузму хитне мјере како би спречиле будуће трагедије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана