Унеско: Венеција треба да буде уврштена на листу угрожене свјетске баштине

Tanjug
Foto: Twitter

ЊУЈОРК- Венеција би требало да буде уврштена на листу угрожених мјеста свјетске баштине, саопштио је Унеско.

 У извјештају те агенције УН наводи се да је Венеција у опасности да претрпи "неповратну" штету од огромног броја туриста - око 28 милиона годишње, затим прекомјерног развоја и пораста нивоа мора због климатских промјена.

 Портпарол венецијанске општине рекао је да ће пажљиво прочитати предлог Унескоа и да ће о томе разговарати са италијанском владом, преноси Ројтерс.

У извјештају Унескоа, италијанске власти се оптужују за "недостатак стратешке визије" за решавање проблема са којима се суочава један од најживописнијих градова Италије.

То је ударац за власти које се терете да нису заштитиле град и његову лагуну, пренио је Би-Би-Си (ББЦ).

Међутим, један од бивших градоначелника Венеције Масимо Качари оптужио је агенцију за међународну баштину да је "једно од најскупљих и најбескориснијих тела на земљи". 

Качари тврди да Унеско доноси закључке без знања и да је најбоље занемарити мишљења те агенције.

Они нам не дају никаква финансијска средства да извршимо промене, само критикују… Као да Венецији треба Унеско да буде место светске баштине! Треба нам више акције и мање речи", истакао је Качари.

Стављање Венеције на листу угрожене свјетске баштине Унеско је већ предложио прије две године, али је то у последњем тренутку спречено због неких хитних мера које је усвојила италијанска влада.

Конкретно, једна од тих мера била је одлука о забрани великих бродова, као што су они за крстарење, у каналу Сан Марко, као и обец́ање да ц́е се покренути амбициозни план очувања града.

 Забрана за велике бродове се примењује, иако Унеско каже да би је требало проширити и на друге моделе бродова који веома загађују ваздух.

Међутим, план за спас Венеције никада није спроведен.

Према листу "Република", стручњаци Унескоа су написали неколико писама италијанској влади тражец́и ажурирања, али одговоре које су добили сматрају недовољним.

 На Унесковој листи угрожене баштине налази се 55 локација, а агенција активно прати још 204 локација због пријетњи са којима се суочавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана