УН захтијева од Израела повлачење са палестинских територија

Агенције
УН захтијева од Израела повлачење са палестинских територија

ЊУЈОРК – Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је данас палестинску резолуцију која захтијева од Израела да оконча „своје незаконито присуство на окупираној палестинској територији“ у року од 12 мјесеци.

Резолуција је добила 124 гласа за, док су 43 земље биле уздржане, а Израел, САД и још 12 држава гласали су против.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху треба да се обрати Генералној скупштини од 193 члана 26. септембра, истог дана када и палестински предсједник Махмуд Абас.

Резолуција подржава савјетодавно мишљење Међународног суда правде из јула, у којем је наведено да је израелска окупација палестинских територија и насеља незаконита и да треба да буде повучена, преноси „Ројтерс“.

Савјетодавно мишљење МСП наводи да Израел треба да се повуче са окупираних територија „што је прије могуће“, иако резолуција Генералне скупштине намеће рок од 12 мјесеци.

Резолуција Генералне скупштине такође позива државе да „предузму кораке ка обустави увоза било каквих производа поријеклом из израелских насеља на окупираним територијама, као и обезбјеђивања или трансфера оружја, муниције и пратеће опреме у Израел када постоје оправдани разлози за сумњу да се могу користити на окупираној палестинској територији“.

Ово је прва резолуција коју су палестинске власти формално предложиле након што су овог мјесеца стекле додатна права и привилегије, укључујући мјесто међу члановима УН-а у скупштинској сали и право да предлажу нацрте резолуција.

Амбасадорка САД у УН Линда Томас-Гринфилд позвала је данас земље чланице да гласају против палестинске резолуције.

Савјетодавно мишљење МСП није обавезујуће, али има тежину према међународном праву и може ослабити подршку Израелу, наводи британска агенција.

Резолуција Генералне скупштине такође није обавезујућа, али има политичку тежину, док у скупштини нема права вета.

„Свака земља има свој глас, а свијет нас посматра. Молим вас, станите на праву страну историје. Са међународним правом. Са слободом. Са миром“, рекао је палестински амбасадор у УН Ријад Мансур Генералној скупштини у уторак.

Амбасадор Израела у УН-у Дени Данон критиковао је у уторак Генералну скупштину јер наводно није осудила напад Хамаса на Израел 7. октобра.

„Назовимо ово како јесте, ова резолуција је дипломатски тероризам, користећи алате дипломатије не да гради мостове, већ да их уништава“, рекао је Данон.

Израел је окупирао Западну обалу, Источни Јерусалим и Појас Газе након блискоисточног рата 1967. године, након чега је на окупираним територијама почео да гради насеља.

Та насеља су, према пресуди МСП-а, незаконита, а Палестинци на окупираним територијама суочавају се са насиљем израелске војске и досељеника, које је на Западној обали и у Источном Јерусалиму ескалирало од почетка израелског рата у Гази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана