УН: Увјерљиви докази о сексуалном насиљу Хамаса

Tanjug
Foto: Boomberg

ЊУЈОРК - Истраживачки тим Уједињених нација закључио је да постоје "увјерљиви докази" да су припадници палестинске милитантне групе Хамас, током напада на Израел 7. октобра, починили сексуално насиље, укључујући силовање и групно силовање, пише ББЦ.

Истрага, коју је водила Прамила Патен, посебна представница УН-а за сексуално насиље у сукобима, утврдила је да постоје "увјерљиве информације" да су таоци били изложени сексуалном насиљу. 
    
У извјештају се наводи да, "упркос заједничким напорима да се подстакну" жртве да свједоче, тим није успио да интервјуише ниједну од њих. 
    
Поједини наводи о силовању и сексуалном насиљу нису могли бити провјерени или су били "неутемељени", додаје се у извјештају.
    
Истраживачки тим УН-а био је у Израелу између 29. јануара и 14. фебруара, а 10 чланова тима прикупљало је и проверавало оптужбе и наводе о сексуалном злостављању, саопштио је УН. 
    
Одржана су и 33 састанка са представницима Израела, а прегледано је више од 5.000 фотографија и 50 сати видео записа.
    
"Утврђено је да постоје разумни разлози за вјеровање  да се сексуално насиље повезано са сукобом догодило на више локација током напада 7. октобра", стоји у извјештају УН-а. 
    
Додаје се да се то догодило на најмање три локације - на мјесту музичког фестивала Нова и у околини, на путу 232 и у кибуцу Реим.
    
У извјештају УН наводи се да је истраживачки тим "нашао јасне и увјерљиве информације да је над таоцима почињено сексуално насиље, укључујући силовање, мучење, окрутно, нељудско и понижавајуће поступање". 
    
Такође је речено да "има разумних разлога за веровање да би такво насиље могло бити у току против оних који су још у заточеништву".
    
Хамас одбацује оптужбе да су њихови припадници сексуално злостављали жене током напада.
    
Наоружани припадници Хамаса упали су у јужни Израел 7. октобра, када је  убијено око 1.200 људи, а 253 особе су Хамасовци узели за таоце. 
    
Израел је одговорио покретањем војне офанзиве у Гази, током које је до сада убијено најмање 30.500 људи, према министарству здравља у Гази којим управља Хамас.
    
"Израел поздравља коначно признање да је Хамас починио сексуалне злочине", рекао је Лиор Хајат, портпарол израелског министарства спољних послова реагујући на садржај извjештаја. 
    
Додао је да Израел сада "позива на моментално сазивање Савjета безбjедности УН-а са циљем означавања Хамаса као терористичке организације и наметања међународних санкција против њих".
    
Хајат је истовремено одбацио извjештај УН-овог тима о наводима о сексуалном насиљу над палестинским мушкарцима и женама у затворима, током претреса кућа и на контролним тачкама након 7. октобра.  


    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана