УН упозориле да би израелска офанзива на Рафу могла да доведе до покоља

Танјуг
УН упозориле да би израелска офанзива на Рафу могла да доведе до покоља

Уједињене нације упозориле су данас на израелску копнену инвазију на град Рафа на југу Појаса Газе, предочивши да би офанзива могла "довести до покоља" на простору у којем се налази више од милион људи.

Израел је раније најавио да намjерава да избаци милитанте Хамаса из њихових скровишта у Рафи гдjе та палестинска милитанта организација држи израелске таоце.

Израел тврди да су у изради планови за евакуацију палестинских цивила заробљених на подручју града Рафе, преноси Ројтерс.

"Војне операције у Рафи могле би довести до покоља у Појасу Газе и могле би да закуцају посљедњи ексер у ковчег хуманитарне помоћи која је већ на издисају. Недостају нам безбједносне гаранције, залихе помоћи и кадровски капацитет да би се ова операција одржала. Влада Израела не може наставити да игнорише ове позиве", рекао је шеф УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс.

Међународна заједница је упозоравала на опасне посљедице било какве израелске копнене инвазије у Рафи.

У јеку позива да се Израел суздржи од планираног напада на Рафу, разговори о примирју у Појасу Гезе у којима учествују Израел, САД, Египат и Катар завршени су у Каиру без значајног напретка.

"Искрено се надам да ће преговорима о ослобађању талаца и некаквим престанком непријатељстава бити избјегнута општа офанзива Израела на Рафу. То би имало разорне посљедице", рекао је данас на конференцији за новинаре генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана