УН упозоравају на ризик од повећања броја смртних случајева због предозирања дрогом

Танјуг
УН упозоравају на ризик од повећања броја смртних случајева због предозирања дрогом

БЕЧ - Пад производње опијума у ​​Авганистану, по налогу талибанских власти, могао би да доведе до повећања броја смртних случајева у свијету због предозирања због тога што хероински зависници прелазе на синтетичке дроге које су све више заступљене у Европи, упозорава се у извјештају Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (УНОДЦ) који је објављен данас.

Производња опијума, од којег се прави хероин, опала је у Авганистану за 95 одсто прошле године након што су талибани забранили производњу наркотика 2022. године, наводи се у извештају УНОДЦ.

Истиче се да је, иако је производња опијума у Мјанмару прошле године повећана за 36 одсто, на глобалном нивоу опала за 75 одсто, пренио је Ројтерс. УНОДЦ упозорава да би та промијена могла да доведе до повећања ризика од предозирања због коришћења синтетичких дрога, као што су фентанил и нитазен, а које се већ користе у неким европским земљама последњих година.

Смртни случајеви због предозирања нитазеном пријављени су у Ирској, Великој Британији, Естонији и Летонији, наводи се у извештају. Истиче се да је употреба кокаина достигла рекорд током 2022. године, при чему је у САД опала, а у Европи је повећана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана