УН: Талибани шаљу жене у затвор ради заштите

Танјуг
Foto: Taнјуг

ЊУЈОРК - Талибанска влада у Авганистану ставља жене које су преживјеле злостављање у затвор и тврди дато чини ради њихове заштите, наводи се у извјештају УН.

УН наводе да ова пракса штети менталном и физичком здрављу преживелих, пренио је ББЦ.

У Авганистану, такође, нема више склоништа за жене које спонзорише држава јер талибанска влада не види потребу за таквим центрима, наводи се у извештају.

Талибанско сузбијање женских права у Авганистану једно је од најсуровијих на свијету.

Мисија Уједињених нација за помоћ у Авганистану (УНАМА) саопштила је да је родно насиље над авганистанским женама и дјевојчицама било познато као велико чак и прије него што су талибани преузели Авганистан.

Такви инциденти су од тада постали још чешћи, с обзиром на утицај економске, финансијске и хуманитарне кризе које су погодиле земљу, саопштила је УНАМА.

Жене су све више затворене у својим домовима, што повећава њихову рањивост на насиље у породици и насиље од стране интимних партнера.

Прије него што су талибани поново преузели власт 2021. године, у Авганистану су постојала 23 центра за заштиту жена или склоништа које је спонзорисала држава, према УНАМА, али су они од тада нестали.

Талибански званичници су рекли УНАМА да нема потребе за склоништима јер жене морају бити са својим мужевима или мушким члановима породице. 

Један од званичника је казао да су таква склоништа "западни концепт".

Званичници су навели да су тражили од мушких чланова породице да се "обавежу" да неćе наудити преживјелој жени.

У случајевима када није имала мушке рођаке код којих би могла да остане, или када је постојала забринутост за безбедност, преживела би била послата у затвор "ради њене заштите".

Ово је слично начину на који су поједини наркомани и бескућници смештени у главном граду Кабулу, напомиње УНАМА и додаје да је то арбитрарно лишавање слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана