УН разговара са Сјеверном Корејом о америчком војнику

Танјуг
УН разговара са Сјеверном Корејом о америчком војнику

ЊУЈОРК - Замјеник шефа команде УН, генерал Ендрју Херисон, изјавио је да су почели разговори са Сјеверном Корејом о америчком војнику, који је побјегао у Северну Кореју преко добро чуване границе између двије Кореје.

Херисон је рекао да је процес отпочео преко линије за комуникацију, успостављене споразумом о примирју, којим је обустављен Корејски рат који је трајао од 1950. до 1953. године.

Он је навео да је безбедност војника Тревиса Кинга приоритет за команду, али је одбио да наведе више детаља, због осјетљивости ситуације, преноси Асошиејтед прес.

Сјеверна Кореја се није оглашавала о Кингу, који је прешао границу прошлог уторка.          

Амерички званичници забринути су за његово стање и навели су да Сјеверна Кореја игнорише захтеве да пружи информације о њему.

Аналитичари кажу да Сјеверна Кореја може да оклијева недјељама, па и мјесецима да достави информације о Кингу, како би осигурала предност и навела САД да предузму напоре да га брзо ослободе.

Неки сматрају да Сјеверна Кореја може да покуша да изнуди уступке од Вашингтона, на примјер да услови његов повратак у Сједињене Америчке Државе укидањем војних активности са Јужном Корејом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана