УН против ове методе: Американац ће бити прва особа која ће бити погубљена азотом

ГС
УН против ове методе: Американац ће бити прва особа која ће бити погубљена азотом

Затвореник Кенет Јуџин Смит требало би да постане прва особа у Сједињеним Америчким Државама која ће бити погубљена азотом, након што је прошле године његово погубљење смртоносном инјекцијом пропало.

Ипак, високи званичник за људска права у Уједињеним нацијама позива власти Алабаме да зауставе планирано погубљење 25. јануара, понављајући забринутост стручњака да ли непровјерена метода према међународним споразумима представља мучење.

"Узнемирени смо због скорог погубљења Кенета Јуџина Смита у Сједињеним Америчким Државама, кориштењем нове и непровјерене методе – гушењем азотним плином, што би могло представљати мучење или друго окрутно, нечовјечно или понижавајуће поступање или кажњавање према међународног закона о људским правима”, рекла је Равина Шамдасани, портпарол Волкера Тирка, који је високи комесар УН-а за људска права.

У ранијем саопштењу које је прије неколико седмица објавио УН-а за људска права, група међународних консултаната је напоменула да "не постоје научни докази који би доказали" да погубљење удисањем душика неће узроковати "озбиљну патњу" и рекли су да су "забринути да би хипоксија азота резултирала болном и понижавајућом смрћу."

Комесар УН-а за људска права у уторак је рекао да канцеларија сада има "озбиљну забринутост" да би Смитово планирано погубљење могло прекршити два међународна споразума о људским правима којих су се САД сложиле да се придржавају - Пакт о грађанским и политичким правима и Конвенцију против тортуре и Окрутно, нехумано или понижавајуће поступање или кажњавање.

Први споразум, који су УН усвојиле 1966. године и ступио на снагу 10 година касније, захтијева од укључених држава да поштују грађанска и политичка права својих људи, укључујући њихово право на живот, правилан процес и правична суђења, преноси Кликс.

САД су отприлике у исто вријеме потписале други споразум против тортуре, иако је споразум у том случају укључивао клаузула којом је одбијена примјена споразума на смртну казну, све док се смртна казна извршава на начин који је у складу са Уставом.

Смит би био прва особа у САД-у која је усмрћена употребом азотног гаса ако се погубљење настави како је планирано, 25. јануара.

Смит је деценијама био у затвору у Алабами, откако је осуђен за убиство супруге једног свештеника 1998. године и већ је преживио неуспјели покушај погубљења у новембру 2022.

То је била једна од четири неуспјеле смртоносне инјекције у Алабами у посљедње четири године.

У свјетлу недостатка смртоносних инјекција, Алабама је 2018. одобрила хипоксију азота као методу погубљења.

То је једна од три америчке савезне државе које то технички допуштају, заједно с Оклахомом и Мисисипијем, али та метода никада прије није кориштена. Метода присиљава затвореника да удише чисти азот, или екстремно концентрисан ниво азота, кроз гас маску док се не угуши.

Будући да никада није тестирана, а чак су и ветеринари одбили да је користе при еутаназији животиња, многи се противе њеној примјени у установама за смртну казну и упозоравају да хипоксија азота потенцијално може узроковати непотребан бол и патњу.

Алабама је у агусту објавила свој први протокол за погубљење хипоксијом азотом, и иако су у њему наведене неке сигурносне мјере, документ такођер признају ризике руковања азотним гасом. Како је повјереник УН-а за људска права примијетио у изјави од уторка, "протокол из Алабаме за погубљење гушењем азотом не предвиђа седацију људских бића прије погубљења", што одступа од препоруке Америчког ветеринарског медицинског удружења да се животиње умирују прије него што буду еутаназиране.

"Протокол се такође односи на примјену плина без мириса и боје до 15 минута", наводи се у саопштењу.

Савезни судија је у сриједу пресудио да би Алабама могла наставити с плановима да усмрти Смита користећи азотов плин.

Смитови адвокати тражили су забрану за заустављање погубљења 25. јануара и оптужили државу Алабама да покушава да га искористи као експерименталну методу. Смитов адвокат рекао је да намјерава уложити жалбу на одлуку, преноси Асошиејтед Прес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана