УН: Половина становништва у Појасу Газе гладује

ГС
УН: Половина становништва у Појасу Газе гладује

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 65. дан. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) настављају са операцијама у Појасу Газе. Делују у свим дјеловима енклаве, са копна, мора и из ваздуха.

Свјетски програм за храну: Половина становништва у Појасу Газе гладује

Високи званичник Свјетског програма Уједињених нација за храну упозорио је да половина становништва у Појасу Газе гладује због оружаних борби Израела и Хамаса.

Замјеник директора Светског програма за храну Карл Скау тврди да је само део потребних залиха могао да уђе у Појас Газе. Каже да девет од 10 људи не може да једе сваки дан.

"Услови у Појасу Газе учинили су испоруке помоћи скоро немогућим", истакао је Скау и додао да је отворен само гранични прелаз Рафа према Египту, преко којег у палестинску енклаву стижу ограничене количине помоћи.

Скау је рекао да су он и његов тим током овонедељне посјете Гази видјели "страх, хаос и очај" и да су били свједоци метежа у складиштима и дистрибутивним местима, са хиљадама очајних гладних људи.

Сјеверна Кореја: САД злоупотребиле право вета

Замјеник сјевернокорејског министра спољних послова Ким Сон Гјонг критиковао је Сједињене Америчке Државе због блокирања резолуције Уједињених нација којом се позива на хитан хуманитарни прекид ватре у Гази, оцењујући да је Вашингтон злоупотребио право вета како би заштитио Израел.

"Злоупотреба права вета од стране Сједињених Држава како би заштитиле савезника који је масакрирао десетине хиљада цивила није само манифестација нелегалних и неразумних двоструких стандарда, већ и врхунац нехуманог зла", рекао је Ким за КЦНА.

Истакао је да САД противрече саме себи тиме што одобравају наставак борби у Гази, а истовремено осуђују недавно лансирање сјевернокорејског сателита које, како је навео, није нанијело штету ниједној другој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана