ИДФ: Цивилне зграде у Гази легитимни војни циљеви, јер су тамо штабови Хамаса

ГС/Агенције
ИДФ: Цивилне зграде у Гази легитимни војни циљеви, јер су тамо штабови Хамаса

ТЕЛ АВИВ, РАМАЛА - Пети је дан сукоба израелске војске и Хамаса у којима је више од 2.000 људи изгубило живот. Комисија Уједињених нација саопштила је да већ постоје "јасни докази" о ратним злочинима које су током окршаја у Појасу Газе, као и у Израелу починиле обе сукобљене стране, укључујући убијање цивила.

ИДФ: Цивилне зграде у Гази легитимни војни циљеви, јер су тамо штабови Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да гађају цивилне зграде у Гази, јер су у њима скривени штабови палестинске милитантне групе Хамас и њихова имовина.

-Можда сте видјели снимак на ТВ или на друштвеним мрежама на којем се види обична цивилна зграда, па потом бљесак и рушење те зграде, и ви помислите - па то је била цивилна зграда. Оно што желим да вам кажем је не, то није цивилна зграда. То је легитимна војна мета. А зашто је тако? Зато што Хамас користи све, смјешта све њихове канцеларије, штабове, њихова истраживања и сву њихову другу војну имовину, ако је изнад земље, они се смјештају у цивилним зградама - рекао је портпарол ИДФ-а Џонатан Конрикус, а преноси Си-Ен-Ен.

Он је истакао да се Хамас крије у цивилним зградама, ''јер су кукавице''. Израел од суботе гађа ракетама Газу, укључујући цивилне зграде, након што је израелски премијер Бењамин Нетанијаху наредио ''потпуну офанзиву'' на Појас Газе као одговор на нападе Хамаса на Израел.

Поред тога, израелски министар одбране је раније наредио ''потпуну опсаду'' Појаса Газе, и навео да се Израел бори против, како је навео, ''животиња у људском облику''.

Појасу Газе у понедјељак су затворени дотоци струје, хране, горива и воде из правца Израела.

У сукобу Хамаса и Израела, досада је убијено 1.200 и повријеђено готово 3.000 Израелаца, док је убијено 1.055 Палестинаца а повријеђено је њих 5.184.

Британски шеф дипломатије Џејмс Клеверли отпутовао у Израел

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли отпутовао је данас у Израел, како би изразио солидарност са израелским народом након напада палестинске милитантне групе Хамас, саопштено је из његовог кабинета.

-Министар спољних послова стигао је у Израел како би показао непоколебљиву солидарност Велике Британије са израелским народом након терористичких напада  - рекао је портпарол Министарства спољних послова, а преноси Ројтерс.

Он је навео да ће се Клеверли састати са преживjелима у нападима, као и са високим израелским званичницима како би изнио подршку Британије праву Израела да се брани.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен стићиће у четвртак у Израел, на састанак са високим израелским званичницима. Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер је рекао да је главна сврха посјете изражавање солидарности и подршке израелском народу.

-То ће бити порука солидарности и подршке. Он, наравно, жели да се информише директно од израелских лидера о ситуацији са којом се суочавају, о томе шта им је потребно, и како најбоље да их  - рекао је Милер.

Песков: Сада је најважније зауставити рат између Израела и Хамаса

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је сада најважније зауставити рат између Израела и Хамаса, додајући да Русија наставља контакте и са израелском страном и са палестинском администрацијом да би се успоставило примирје.

Песков је нагласио и да је за Москву важно да задржи избалансиран приступ како би учествовала у рјешавању сукоба између двије стране. -Конфликт у Израелу је и даље у „врућој“ фази, па је преурањено говорити о могућој улози Русије у рјешавању ситуације - рекао је Песков.

Он је оцијенио да је ситуација алармантна и са потенцијално веома опасним посљедицама хуманитарне природе, пренијела је агенција РИА Новости. Песков је истакао да се морају зауставити и терористички напади Хамаса, као и несразмјерна употреба силе у Појасу Газе.

-Морамо да обезбиједимо минималне потребе становништва у Гази. Чињеница је да је сада ово подручје потпуно затворено. И постоји недостатак лијекова, кревета у болницама, као и самих болница - нагласио је Песков.

Према његовим ријечима, судбина Руса који се нађу у зони сукоба у Израелу је главна брига руске стране.

-Ситуација је толико тешка у самом Израелу, у Гази, на другим палестинским територијама да, нажалост, још нема тачних информација...Да бисмо све ово сазнали, наравно, биће добро ако наши грађани преузму иницијативу да контактирају наше иностране мисије - рекао је Песков.

Он је указао да се већ неколико деценија траже начини за мирно рјешавање израелско-палестинских проблема, а да је садашња ситуација посљедица грешака које су направљене.

-Главно је да се те грешке анализирају и да се не понављају у будућности - нагласио је Песков.

Према његовим ријечима, посјета шефа Палестинске националне управе (ПНА) Махмуда Абаса Русији је у припреми, а тачни датуми биће благовремено објављени.

Поводом ситуације у Нагорно-Карабаху, Песков је рекао да су руске мировне снаге у Карабаху де факто и де јуре на територији Азербејџана, а да са Јереваном није разговарано о њиховом даљем премјештању у Јерменију или Руску Федерацију.

О даљем режиму боравка руских снага и свим пратећим модалитетима Русија ће разговарати са азербејџанском страном, истакао је Песков, одговарајући на питање новинара о прерасподјели руских мировних снага у случају повлачења из Карабаха.

Коментаришући експлозију на гасоводу између Финске и Естоније, Песков је навео да је то алармантна вијест и подсјетио да су опасни преседани на Балтику већ створени експлозијом гасовода Сјеверни ток 1 и 2.

Песков је рекао да очекује детаљније информације о експлозији на гасоводу између Финске и Естоније. Када је ријеч о посјети руског предсједника Владимира Путина Кини, Песков је казао да су датуми одређени, а да ће о њима Кремљ благовремено извијестити.

Ердоган: Анкара против напада на цивиле и цивилна насеља

Турска је против било каквих напада на цивиле и насеља у зони израелско-палестинског сукоба, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

-Наш став како у сопственој борби против тероризма, тако и у ратовима и сукобима у нашем региону, је крајње јасан. Не сматрамо исправним било какав напад на цивилна насеља. Сматрамо да и рат има свој морал - рекао је Ердоган на састанку турске владајуће странке АКП.

Он је додао да је, нажалост, у сукобима у Израелу и Појасу Газе овај принцип грубо прекршен.

Рат између милитаната Хамаса и Израела пријети да захвати цијели Блиски исток јер су сусједне земље увучене у сукоб, пише “Дејли мејл”.

Више од 1.900 људи је убијено на обје стране од 7. октобра када су “Ал Касам бригаде”, војни огранак Хамаса, извршиле изненадни напад на Израел праћен артиљеријским и ракетним ударима уз наоружане нападаче који су упадали у израелска насеља.

Званичник ВБ: 17 британских држављана нестало или убијено у нападу Хамаса

Тренутно се 17 британских држављана, међу којима је и неколико деце, води као нестало, а можда су и убијени у нападима милитантног палестинског Хамаса на Израел претходног викенда, рекао је данас неименовани званичник владе Велике Британије. Откриће, до којег је дошао BBC, дошло је након што је министар спољних послова Британије Џејмс Клеверли рекао у уторак да се “значајан број” британско-израелских држављана нашао усред борби.

Раније је потврђено да су два британска држављана погинула, од којих је један Натанел Јанг, који је служио у израелској војсци, пренио је “Дејли мејл”.

Такође, Британка Сејвион Кипер (30) је проглашена мртвом након што су милитанти отворили ватру на групу људи у пустињи Негер у суботу, док се њен супруг, Дор Шафир, води као нестао. Бројни странци који су убијени или отети били су на фестивалу електронске музике Супернова на југу Израела.

Хезболах преузео одговорност за напад из Либана на Израел

Хезболах је преузео одговорност за данашњи напад прецизним пројектилима на Израел из Либана, преноси Ројтерс.

Из ове проиранске политичке организације шиитских муслимана у Либану, саопштено је да је то одговор на раније израелске нападе у којима су погинула три њена борца.

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је противтенковска вођена ракета данас испаљена из Либана на војну постају, у близини села Араб ал-Арамше, на сјеверу земље, а недуго затим стигло је и саопштење ИДФ да је Израел узвратио и напао циљеве у Либану.

Израелска војска саопштила да је гађана из правца Либана

Израелска војска саопштила је да је један од њених сјеверних положаја гађан противтенковским оружјем из правца Либана, али нема информација о губицима нити о томе ко је одговоран.

Напад се догодио недалеко од израелског града Араб ел Арамше, преко пута либанског села Дајра.

Становници јужног Либана рекли су да израелска артиљерија гађа то подручје.

Израелски ратни авиони бомбардовали су ноћас Газу више пута уочи могуће копнене офанзиве против Хамаса.

Израел је саопштио да су десетине борбених авиона погодиле више од 200 циљева у граду Гази које је Хамас користио за нападе.

Министарство здравља Газе саопштило је да је најмање 950 људи убијено, а 5.000 рањено од суботе, 7. октобра, када су Хамасови милитанти напали дијелове јужног Израела, у најсмртоноснијем нападу палестинских милитаната у историји израелске државе.

Папа позвао Хамас да ослободи све таоце које је заробио током напада на Израел

Папа Фрањо позвао је данас милитантну исламистичку групу Хамас да ослободи све таоце које је заробила током напада на Израел.

Папа је истовремено изразио озбиљну забринутост због потпуне израелске опсаде Газе, пренио је Ројтерс.

Папа је током недјељне аудијенције истакао да Израел као нападнута страна има право да се брани, али је рекао да је веома забринут због потпуне опсаде у којој се налазе Палестинци у Гази и гдје је такође било много невиних жртава.

Око 150 људи различитих националности, укључујући жене и дјецу, Хамас је отео у Израелу у суботу и пребацио у Газу.

Једина електрана у Појасу Газе има горива за још 10-12 часова

Једина електрана у Појасу Газе, која је једини тренутни снабдијевач електричном енергијом, остаће без горива за 10 до 12 сати, рекао је данас за радио Глас Палестине предсједник палестинске енергетске управе Тафер Мелхем.

Претходно је влада те палестинске енклаве саопштила да ће снабдијевање Газе електричном енергијом потпуно престати у наредних неколико сати, што ће ограничити могућност пружања основних услуга.

У саопштењу се наводи да све основне услуге у Гази зависе од електричне енергије, као и да неће бити могућ рад генераторима због спречавања дотока горива кроз гранични прелаз Рафа са Египтом, пренио је CNN.

Израелски министар одбране Јоав Галан у понедјељак је наредио “потпуну опсаду” Газе, рекавши да ће зауставити снабдијевање палестинске енклаве струјом, храном, водом и горивом након напада Хамаса.

Газа је једно од најгушће насељених мјеста на Земљи, гдје око два милиона људи живи на површини од 140 квадратних миља. Скоро 17 година је био скоро потпуно одсјечен од остатка свијета, када је Хамас преузео контролу, што је навело Израел и Египат да уведу строгу опсаду територије, која је у току.

Израел такође одржава ваздушну и поморску блокаду Газе.

Агенција Уједињених нација за помоћ и рад (UNRWA) саопштила је у понедјељак да је била приморана да затвори свих 14 својих центара за дистрибуцију хране у Гази и да је “као резултат тога пола милиона људи престало да прима виталну помоћ у храни”.

Више од половине становништва у Гази живи у сиромаштву, а скоро 80 одсто их се ослања на хуманитарну помоћ.

Израел: Број тајландских радника убијених у нападима Хамаса повећан на 20

Број тајландских радника који су убијени у нападима Хамаса на Израел повећао се на 20, а број тајландских талаца које држи та терористичка група повећао се на 14, саопштила је Влада Тајланда. Влада је навела да је број убијених Тајланђана повећан за два након што је претходно било саопштено да је погинуло њих 18, објавио је “Тајмс ов Израел”. Тајландско министарство спољних послова саопштило је да је број Тајланђана које Хамас држи као таоце повећан за три на 14, на основу незваничних извештаја Тајланђана у Израелу. Портпарол министарства Канчана Патарачоке рекла је новинарима у Бангкоку да је број рањених Тајланђана у Израелу повећан на 13. Више од 5.000 грађана Тајланда затражило је да се врати у земљу из Израела, навела је Канчана. Око 150 људи различитих националности, укључујући жене и децу, отето је у суботу и пребачено у Газу. Очекује се да ће први авион са Тајланђанима рањеним у Израелу слетети у Бангкок у четвртак. У Израелу има око 30.000 Тајланђана, који углавном раде у сектору пољопривреде, према подацима тајландског министарства рада.

Западна обала:Протест Палестинаца,има повријеђених у сукобима с израелским снагама

Хиљаде Палестинаца у градовима широм окупиране Западне обале организовало је данас демонстрације због удара Израела на Појас Газе, а у сукобима са израелским снага који су услиједили има повријеђених, преноси палестинска новинска агенција WAFA. Агенција јавља да су демонстранти носили палестинске заставе и слике жртава убијених у Гази.

Како се наводи у извјештају, десетине хиљада људи учествује у масовним протестима у Рамали, Џенину, Калкиљи, Тулкарму, Хеброну, Тубасу, Наблусу, Јерихону, Каландији, Шуафату и многим другим градовима, мјестима и камповима.

Учесници носе палестинске заставе и слике жртава у израелским ударима у Појасу Газе, док се из стотине аутомобила који круже улицама градова и насеља чују сирене, како би се изразила осуда ових напада.

Према извјештају, дошло је до сукоба између десетина демонстраната и израелских снага у многим местима, али и код војних контролних пунктова на Западној обали, где су многи Палестинци повређени из ватреног оружја и сузавцем. Израел је подигао дронове у ваздушном простору Западне обале и послао стотине својих војника на контролне пунктове и подручја сукоба,наводи WAFA. Број Палестинаца погинулих у Гази од почетка ваздушних напада Израела, у знак одговора на нападе Хамаса на израелску територију током викенда, порастао је на 950, саопштило је данас Министарство здравља те енклаве. У нападима на Газу рањено је 5.000 људи, преноси CNN. Према подацима израелске војске, од суботе је погинуло најмање 1.200 Израелаца.

Настављена ракетна ватра из Појаса Газе

Ракетна ватра из појаса Газе на јужни део Израела настављена је јутрос након неколико сати затишја, јављају израелски медији. Пријављен је најмање један директан погодак у зграду у стамбеној четврти града Сдерот.

Хитне службе су саопштиле да је у тим нападима једна особа лакше повређена, преноси “Тајмс оф Израел”.

Како је саопштила израелска војска, палестинска милитантна група Хамас је од суботе, када је покренула напад на Израел, испалила више од 5.000 ракета.

Број погинулих Латиноамериканаца у Израелу порастао на 11

Број потврђених жртава сукоба у Израелу из латиноамеричких земаља од суботе је порастао на 11, након што су Перу и Чиле саопштили да је погинуо још по један њихов држављанин. Највише жртава је из Аргентине, која је пријавила седам погинулих и 15 несталих, док су Чиле и Перу потврдили двије смрти, преноси CNN. Убијен је и један држављанин Бразила, а троје се воде као нестали. Непозната је судбина и три особе из Мексика и две из Колумбије.

 

Израелска војска: Убили смо најмање 1.000 инфилтрираних наоружаних Палестинаца

Израелска војска је данас саопштила да је убила најмање 1.000 наоружаних Палестинаца који су се од суботе инфилтрирали у Израел.

-Ликвидирани су Палестинци који су се инфилтрирали из Газе и који су учествовали у нападима на територији Израела током викенда, а ојачана је безбједност свих заједнице у Израелу и сукоби су проширени на друге фронтове - рекао је портпарол израелске војске Данијел Хагари, преноси Ројтерс.

Израел тврди да је уништио Хамасов систем за откривање авиона

Израелске ваздухопловне снаге (ИАФ) тврде да су уништиле напредни систем за детекцију који је развио палестински Хамас, а који је коришћен за откривање авиона изнад појаса Газе.

ИАФ је на платформи Икс навео да је Хамас годинама успостављао мрежу висококвалитетних камера, скривених унутар соларних грејача широм Појаса Газе, са циљем да идентификује и прати авионе.

Објављени су и видео снимци израелских напада, преноси Гардијан. -Јуче, за неколико минута, авиони су напали све локације повезане са овом мрежом и лишили Хамас могућности да направи слику широког неба у покушају да нападне авионе -, саопштио је ИАФ. Хамас:Током ноћу у израелским нападима на Газу убијено најмање 30 људи

Најмање 30 људи је убијено, а стотине су рањене током ноћи у нападу Израела на десетине циљева у Појасу Газе, тврди милитантна организација Хамас која има власт у овој палестинској енклави. Десетине стамбених зграда, фабрика, џамија и продавница су погођене, саопштио је портпарол Хамаса Салама Маруф, преноси Тајмс оф Израел.

Израелци погодили кућу оца команданта Хамаса

У израелским ваздушним нападима на Газу током ноћи погођена је кућа рођака војног команданта палестинске групе Хамас Мохамеда Деифа, а погинула су његова дјеца и рођаци.

Позивајући се на палестинске извјештаје, израелски медији наводе да је погођена кућа Деифовог оца, а да су међу погинулима његова дјеца, брат, отац и други рођаци.

Сукоб Израела и Хамаса почео је у суботу ујутро када је палестинска милитантна група извела нападе са копна, мора и из ваздуха на израелску територију.

Израелска војска: Протеклог дана погођено више од 200 мета у Гази

Израелска војска погодила је током протеклог дана више од 200 циљева у приобалном дијелу града Газа, које је означила као "гнијездо терориста" палестинске милитантне групе Хамас.

Војска је саопштила да је уништила мете уклоњене у кварту ал-Фуркан, названом по џамији у том дијелу гада, који је током ноћи трећи пут био на мети ваздушног напада, преноси Тајмс оф Израел.

Из тог дијела града су, како тврди израелска војска, извођени напади на Израел.

Војска наводи да је до сада погођено укупно око 450 циљева, а да су у нападима учествовале десетине борбених авиона.

Раније је војска саопштила да су авиони погодили више од 70 циљева Хамаса у четврти Ат-Туфа на североистоку града Газа.

УН оптужиле Израел и Хамас за кршење међународног права

Високи комесар УН за људска права Волкер Тирк упутио је данас хитан позив свим државама које имају утицај да предузму кораке за ублажавање ситуације у Израелу и на окупираним палестинским територијама.

Он је нагласио да се међународно хуманитарно право мора поштовати у свим околностима.

-Све стране морају поштовати међународно хуманитарно право и морају одмах прекинути нападе усмјерене на цивиле, као и нападе за које се очекује да ће узроковати несразмјерну смрт и рањавање цивила или штету на цивилним објектима - истакао је Тирк, наводи се у саопштењу УН.

Високи комесар је рекао да је „дубоко шокиран и згрожен извјештајима о погубљењима цивила по кратком поступку, а у неким случајевима и застрашујућим масовним убиствима припадника палестинских оружаних група“.

-Ужасно је и дубоко узнемирујуће гледати слике оних које су палестинске оружане групе заробиле како их малтретирају, као и извјештаје о убиствима и скрнављењу њихових тела - рекао је он и додао да цивили никада не смијеју да се користе као монета за преговарање.

Тирк је позвао палестинске оружане групе да одмах и безусловно ослободе све заробљене цивиле.

-Узимање талаца је забрањено међународним правом -упозорио је високи комесар.

Тирк је истакао да је од виталног значаја да се према свима лишеним слободе на окупираној палестинској територији и у Израелу поступа хумано.

Информације које је прикупила Канцеларија УН за људска права показују да су израелске ваздушне операције такође погодиле велике стамбене куле у граду Гази и друге стамбене зграде широм Газе, школе и просторије УН-ове агенције за помоћ и рад, што је резултирало цивилним жртвама.

Израелске власти су 9. октобра наредиле „потпуну опсаду“ Газе, прекинувши снабдијевање струјом, водом, храном и горивом, наводи се у саопштењу и упозорава да ће то озбиљно погоршати хуманитарну ситуацију у Гази, укључујући капацитете здравствених установа за рад, посебно у свјетлу све већег броја повријеђених.

-Увођење опсада које угрожавају животе цивила одузимајући им добра неопходна за њихов опстанак забрањено је међународним хуманитарним правом -рекао је високи комесар.

Он је изразио дубоку забринутост због ескалације говора мржње и подстицања на насиље, подстичући антисемитизам и исламофобију у региону и глобално.

-Из горког искуства знамо да освета није рјешење, а цијену плаћају на крају невини цивили - рекао је Тирк.

Слетио авион са војном помоћи САД у Израел, носач авиона пристао у Средоземном мору

Израелска војска саопштила је данас да је први авион са америчком муницијом слетио у Израел, након што су САД најавиле да ће послати нове залихе муниције, као и помоћ за ПВО системе и другу безбједносну опрему за борбу против палестинске милитантне групе Хамас, преноси Ројтерс.

Поред тога, амерички носач авиона УСС ''Џералд Р. Форд'' стигао је у источно Средоземно море, преноси Вашингтон пост.

-Долазак ових веома способних снага у регион је снажан сигнал одвраћања ако било који актер непријатељски расположен према Израелу размисли да покуша да искористи ову - рекао је амерички генерал Мајкл Курила.

Раније данас амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да ће САД повећати војну помоћ Израелу, укључујући ту муницију и пресретаче како би се оснажио израелски ПВО систем ''Гвоздена купола''.

-Потрудићемо се да Израел не остане без ових критичних средстава за одбрану својих градова и грађана ћ рекао је Бајден.

Политико: САД можда шаљу и други носач авиона у источно Средоземље

САД би ускоро могле да имају два носача авиона у источном Средоземљу, јавља портал Политико.

 Како се наводи, носач авиона ''Двајт Д. Ајзенхауер'' требало би да из Норфолка у Вирџинији буде распоређен за дјеловање у близини Европе, а ''Џералд Р. Форд'' је већ премјештен у источно Средоземље као подршка Израелу у борби против палестинске милитантне групе Хамас.

 ''Двајт Ајзенхауер'' требало би да средином ове недјеље исплови из Вирџиније, заједно са помоћним ратним бродовима и борбеним авионима, а могуће је да до источног Средоземља доплови већ крајем октобра ако буде тако наређено, пренио је портал Политико позивајући се на два неименована званичника у америчком Министарству одбране.

Претходно је Пентагон послао два носача на Блиски исток у марту 2020. усред појачаних напетости са Ираном, и тада су у Средоземном мору били усидрени ''Ајзенхауер'' о ''Хари С. Труман''. С друге стране, како наводи Политико, два носача на истој локацији велико су оптерећење за буџет морнарице, а неки надлежни су упозоравали да је то неодрживо.

''Џералд Р. Форд'' стигао је у уторак у источно Средоземље, а израелска војска је саопштила и да је први авион са америчком муницијом слетео у Израел, укључујући нове залихе муниције, као и помоћ за ПВО системе и другу безбедносну опрему за борбу против Хамаса.

Израелска војска напала поморске објекте Хамаса у Појасу Газе

Израелска војска напала је данас поморске објекте палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе, саопштила је војна прес служба.

У саопштењу се наводи да су међу нападнутим објектима пристаништа у Кан Јунису и Гази.

Израелска војска наводи да је Хамас те објекте користио за “извођење терористичких напада на израелску обалу”, преноси “Тајмс оф Израел”.

У саопштењу се каже и да је војска убила једног рониоца Хамаса који је покушавао да се инфилтрира на територију Израела. (Крај)

Тајмс оф Израел:Бајден тражио од Нетањахуа да избјегне цивилне жртве у Гази

Амерички предсједник Џозеф Бајден је наводно тражио од израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да минимизира цивилне жртве током интервенције у Појасу Газе, у тренутку када Израел наставља масовне ваздушне нападе и спрема се за потенцијални упад у ту област као одговор на терористички напад Хамаса, преноси “Тајмс оф Израел”.

Бајден је понудио пуну подршку Израелу у јавном обраћању у уторак, које је у Тел Авиву у великој мјери поздрављено, али је очигледно имао релативно уравнотеженији тон у телефонском разговору са Нетањахуом истог дана, наводи израелски портал. Амерички предсједник је био директнији него у претходним позивима да израелска војска треба да ради на избјегавању цивилних жртава, преноси NBC, позивајући се на два америчка званичника. Истовремено САД раде са Египтом на успостављању хуманитарног коридора за палестинске цивиле, као и неколико стотина америчких грађана из Појаса Газе, наводи NBC њуз.

Израелски министар одбране Јоав Галан наредио је опсаду Газе, укључујући заустављање испоруке струје, хране и воде. Израелска војска је бомбардовала прелаз Рафа, блокирајући једини копнени излаз из ове палестинске енклаве у Египат, што компликује напоре за успостављање хуманитарног коридора.

Авион ''Ер Србије'' из Тел Авива слетио у Београд, четврти од почетка напада

Авион “Ер Србије” из Тел Авива слетео је синоћ нешто после 21:20 часова у Београд, објављено је на сајту аеродрома “Никола Тесла”. Авион на лету ЈУ 813 кренуо је око 19 часова из Тел Авива.

Ово је четврти авион који је обавио лет између Тел Авива и Београда откако је палестинска милитантна група Хамас започела нападе на Израел и након што је Хамас гађао међународни аеродром ''Бен Гурион'' код Тел Авива.

Број погинулих Израелаца премашио 1.200

Број погинулих Израелаца од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас премашио је 1.200, саопштила је данас израелска војска. Скоро 3.000 људи је повријеђено, а судбина око 150 људи, који су отети и одведени у појас Газе, још није позната, преноси “Тајмс оф Израел”.

Министарство здравља је раније саопштило да је више од 500 људи у болницама, међу којима је 26 у критичном, а 340 у тешком стању. Сукоби су почели у суботу ујутро, када је Хамас напао израелску територију са мора и копна, као и из ваздуха.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана