УН нема мандат за истрагу експлозија на “Сјеверном току”

Срна
УН нема мандат за истрагу експлозија на “Сјеверном току”

ЊУЈОРК - УН би требало да добију мандат да истраже прошлогодишњу експлозију гасовода “Сјеверни ток”, изјавио је портпарол УН Стефан Дижарик.

Дужарик је рекао новинарима да би такав мандат морао да дође од законодавног тијела УН.

“Да бисмо ми, односно УН, спровели било какву истрагу у било чему, морамо да имамо мандат, што очигледно немамо у овом случају”, рекао је Дужарик новинарима.

Он је навео да нема информације о узроцима експлозија на гасоводима “Сјеверни ток”, осим онога што је објављено у медијима.

Три од четири линије гасовода “Сјеверни ток један и два” су оштећене након подводне експлозије 26. септембра 2022.

Новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, објавио је 8. фебруара извјештај у којем је детаљно описано како су рониоци америчке морнарице поставили експлозив да униште гасоводе “Сјеверног тока”, које је Норвешка активирала три мјесеца касније.

Амерички предсједник Џозеф Бајден одлучио је да саботира гасоводе “Сјеверни ток” послије више од девет мјесеци тајних разговора са својим тимом за националну безбједност, наводи се у извјештају.

Америчка влада је више пута негирала умешаност у дизање руских гасовода у ваздух, док је руска влада рекла да би САД требало да се изјасне и да је потребно спровести отворену истрагу о експлозији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана